MENIU

Tulpina IHU de coronavirus din Franța, depistată și în alte țări, nu este monitorizată de OMS - Care e MOTIVUL

Tulpina IHU de coronavirus din Franța, depistată și în alte țări, nu este monitorizată de OMS

Organizația Mondială a Sănătății anunță ce strategie a adoptat în privința noii variante de coronavirus identificate în Franța prima dată. OMS atrage atenția însă că urmărește cele două variante virale îngrijorătoare în acest moment DELTA și OMICRON. 

Organizația Mondială a Sănătății anunță că monitorizează și varianta de coronavirus depistată prima oară în Franța, apoi în alte țări, dar atrage atenția că nu a devenit o amenințare de când a fost confirmată anul trecut. 

Este vorba de varianta de coronavirus B.1.640, denumită "IHU" de cercetătorii francezi - detectată pentru prima dată în mai multe ţări în septembrie 2021.

OMS a anunțat că această tulpină se numără printre cele monitorizate, însă nu circulă deocamdată pe scară largă, potrivit declarațiilor Mariei van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul organizației.

Altă tulpină de coronavirus - IHU, depistată în Europa. Cât de periculoasă este, în comparație cu OMICRON

Organizația monitorizează mai multe variante și, atunci când constată că una poate prezenta un risc semnificativ, o declară o „variantă de îngrijorare”. Deocamdată, varianta franceză este doar investigată, potrivit OMS.

Există două categorii importante de variante virale pe care OMS le monitorizează cu mare atenţie: "variante îngrijorătoare", care includ Delta şi Omicron, şi "variante de interes". 

Varianta a fost identificată la 12 persoane din sudul Alpilor aproximativ în aceeași perioadă în care Omicron a fost descoperit în Africa de Sud în 2021. Ultima variantă - OMICRON s-a răspândit accelerat în lume și a declanșat mai multe explozii de infectări, spre deosebire de cea franceză pe care cercetătorii de la IHU Mediterranee Infection au denumit-o IHU.
Primul pacient identificat cu varianta franceză COVID-19 era  vaccinat și tocmai se întorsese din Camerun.

„Este prea devreme pentru a specula asupra caracteristicilor virusologice, epidemiologice sau clinice ale acestei variante IHU pe baza acestor 12 cazuri”, au anunțat cercetătorii în lucrarea publicată într-o revista medicala, scrie time.com.