MENIU

Tudose şi Dragnea, negocieri cruciale cu SANITAS. GREVA MEDICILOR, amânată cu promisiuni

Premierul Mihai Tudose, Liviu Dragnea și ministrul Sănătății participă la această oră la discuții cu sindicaliștii de la SANITAS.  "Ne-au spus: ăştia-s banii, împărţiţi-i voi. Am luat-o ca pe o glumă bună. Aşteptăm Biroul Executiv, joi, şi ne îndreptăm paşii spre greva generală în sănătate, acest lucru se va întâmpla", a declarat Leonard Bărăscu la Realitatea TV, înainte de negocieri. 

UPDATE 12.30 Premierul Mihai Tudose și Liviu Dragnea i-au convins pe sindicaliștii de la SANITAS să renunțe la greva generală. Guvernanții le-au promis că salariile angajaților din Sănătate nu vor scădea începând cu 1 ianuarie 2018.  

Leonard Bărăscu a declarat după negocieri că lucrurile rămân la fel. "Nu va pierde nimeni la salarii", a spus preşedintele SANITAS. 

Din ianuarie nu se schimbă nimic, a anunţat Bărăscu. Angajaţii vor primi sporurile, tichetele de masă. 

Premierul Mihai Tudose a declarat că în maxim zece zile va prezenta bugetul. "O să avem bugetul pe masă, în cel mai scurt timp, maxim 10 zile", a declarat Tudose. 

Aceștia s-au reunit astăzi să decidă dacă declanșează sau nu greva generală. Angajații din Sănătate sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și sunt îngrijorați de o eventuală scădere a salariilor începând cu 1 ianuarie 2018.

Lider SANITAS: "Ca şi rezolvat..."

Discuțiile cu autoritățile privind solicitările Federației SANITAS merg pe făgașul dorit, lucrurile sunt ca și rezolvate și nimeni nu va pierde nimic de la 1 ianuarie, a declarat joi președintele federației, Leonard Bărăscu, după discuții cu premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea.

"Noi o să analizăm, dar ceea ce am vorbit cu domnul premier, cu domnul președinte, lucrurile în momentul acesta sunt ca și rezolvate. Așteptăm ca în următoarea perioadă de timp să ne aplecăm un pic pe regulamentul de sporuri și să mai facem ultimele socoteli pentru colegii noștri cărora le era frică de faptul că vor pierde ceva. Clar nu va pierde nimeni la veniturile de la 1 ianuarie 2018", a spus Bărăscu.

Acesta a subliniat că, în perioada următoare, se va discuta ce se întâmplă cu sporurile de 1 martie, însă "până atunci lucrurile rămân așa cum sunt acum. De asemenea, salariații din sănătate vor primi în continuare tichete de masă, "care se vor numi norma de hrană".

"Lucrurile merg pe făgașul pe care ni l-am dorit. Adică tichetele de masă care se vor numi normă de hrană, vor merge în continuare. Acel 30% (plafon pentru sporuri n.r) se prorogă de la 1 ianuarie la 1 martie. Atunci vom vedea ce facem, pentru că totul este legat de regulamentul de sporuri. Acest regulament de sporuri va deveni la un moment dat, după discuții, se pare că va deveni nominal, fiecare va primi un salariu din secția în care lucrează, un spor într-o sumă, bănuiesc, fixă la un moment dat, nu știu, trebuie să vorbim, de la 1 martie. Până atunci toate lucrurile vor decurge ca și acum....Nu mai sunt 100 la sută (sporurile n.r), au coborât la 85%, dar nu cred că vor rămâne pentru toată lumea la fel, vom vedea în funcție de secția unde lucrează, și de importanță, și de gravitate, cum se vor derula în continuare. Dar totul se va face împreună cu noi. De la 1 ianuarie nimeni nu pierde nimic, vor câștiga ceva. Rămân tichetele, nu le-am pierdut, este vorba și de 1.450 de lei acel voucher de vacanță pe care îl vom primi mai repede", a explicat Bărăscu.

GREVĂ GENERALĂ în sănătate, după negocierile eşuate

Preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu, a declarat la REALITATEA TV că se pregătesc de o grevă generală. Acesta a mai spus că 50.000 de oameni vor pierde la salarii.

Ultima rundă de negocieri între sindicaliştii din Sănătate şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii a avut loc luni. Sindicaliştii sunt în continuare nemulţumiţi de rezultatele întâlnirilor de până acum şi ameninţă cu greva generală. 

Preşedintele SANITAS a anunţat la REALITATEA TV că negocierile au eşuat şi că se pregătesc de greva generală. "Ne-au spus: ăştia-s banii, împărţiţi-i voi. Am luat-o ca pe o glumă bună. Aşteptăm Biroul Executiv, joi, şi ne îndreptăm paşii spre greva generală în sănătate, acest lucru se va întâmpla", a declarat Leonard Bărăscu la Realitatea TV. 

 „Prin legea salarizării, creştea un salariu de trei ori la unii, de două ori la alţii şi aşa mai departe. Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Şi noi vom face o analiză. Ministrul (Sănătăţii, n.r.) va trimite în ţară un control în care să vadă cum stau lucrurile şi acest control va scoate în evidenţă locurile în care banii sunt prost împărţiţi. Corpul de control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masă, încercăm să facem repartiţia. Ori dăm la toţi 10 la sută sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi garda şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc”, a declarat Leonard Bărăscu.

Proteste în Capitală

Câteva mii de oameni - angajaţi din Sănătate - au protestat săptămâna trecută în Capitală. Mitingul, organizat de federaţia Sanitas, a început în Piaţa George Enescu, unde au protestat aproximativ 5.000 de persoane, care au reclamat că legea salarizării generează inechităţi în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.