Tudorel Toader, acuzat că-i îmbogăţeşte pe penali. Le bagă în buzunar câte 12.000 de euro
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, este atacat din nou de sindicatele din penitenciare care îi cer în continuare demisia. Ministrul justiției subminează orice acțiune de reformă a penitenciarelor, spun gardienii din închisori.
Tudorel Toader este acuzat că nu a realizat niciun proiect care să aibă că rezultat modernizarea penitenciarelor, chiar dacă le-a tot anunțat în repetate rânduri.
Infractorul a devenit prioritate de guvernare. În schimb, ministrul Justiției subminează orice acțiune de reformă a penitenciarelor, spun sindicaliştii:
- reducerea bugetului instituției -în 2017 finanțarea penitenciarelor a fost redusă cu aproximativ 30 de milioane de euro, echivalentul construcției unui penitenciar nou sau al modernizării a peste 8 mii de locuri de cazare;
- blocarea proiectelor de construcție și modernizare-în 2017 construcțiile au fost blocate pentru Penitenciarul Caracal, Penitenciarul Berceni și Penitenciarul Pantelimon, care ar urma să devină Institutul Național de Administrație Penitenciara și Probațiune;
- creșterea deficitului de personal -la finele anului 2017 peste 1 milion de ore suplimentare sunt neplătite, în același an înregistrându-se 1017 de agesiuni serioase între deținuți și 78 de agresiuni la adresa angajaților, că rezultat direct al lipsei de personal.
Sindicatele din penitenciare îl iau peste picior pe Tudorel Toader căruia îi recomandă un nou proiect: condiţii mai bune pentru infractori şi la săvârsirea faptei!
"Recursul compensatoriu -o grațiere mascată de fapt a mii de hoți, tâlhari, corupți, violatori, criminali, etc-este fără îndoială un proiect realizat și o adevărată investiție în viitorul criminalității. Chiar dacă ministrul Justiției pretinde că nu înțelege efectele grațierilor, mii de deținuți eliberați în avans vor recidiva și vor produce mii de victime. Experiența recentă a Italiei o demonstrează", spun sindicaliştii.
Toader este acuzat că-i îmbogăţeşte pe penali: Toader a anunțat intenția de a acorda o despăgubire de câte 5-8 ruro/zi de detenție pentru deținuții care au fost încarcerați în penitenciare între 2012 și 2017, dar nu au beneficiat de cele 6 zile considerate că executate la câte 30 de zile de detenție în condiții improprii, ne permitem să observăm că totuși i-a scăpat o măsură de sprijin pentru infractori.
Despăgubirea de mai sus, la o medie de 4 ani a pedepsei executate, ar aduce între 8.000 și 12.000 de Euro fiecărui fost deținut.