MENIU

Tudorache: DNA va declanşa destul de curând acţiunea penală în cazul lui Petre Tobă

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat luni, că s-a interesat la DNA şi a aflat că va fi declanşată „destul de curând” acţiunea penală în cazul lui Petre Tobă, iar de la acel moment fostul ministru al Internelor va fi pus la dispoziţie.

”Tobă este încadrat ca consilier. El are statut de poliţist. Conform statutului poliţistului, un poliţist este pus la dispoziţie în momentul în care se declanşează acţiunea penală. (..) Acţiunea penală încă nu s-a declanşat. Am verificat şi la DNA. Urmează să se declanşeze destul de curând. În momentul în care se declanşează acţiunea penală, în acel moment domnul Tobă va fi pus la dispoziţie”, a spus Tudorache, întrebat care este situaţia fostului ministru al Internelor, potrivit News.ro.

Tudorache a mai spus că vineri a întrebat la DNA dacă s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de Tobă, iar răspunsul a fost negativ. 

”Acţiunea penală se pune în mişcare printr-o ordonanţă emisă de procuror în timpul urmăririi penale. Am verificat această informaţie săptămâna trecută, vineri, cu DNA, iar DNA mi-a transmis că nu s-a pus în mişcarea acţiunea penală”, a mai spus Tudorache.

Dragoş Tudorache, succesorul lui Petre Tobă la conducerea MAI, spunea, săptămâna trecută, că măsurile în cazul fostului ministru al Internelor vor fi luate în funcţie de evoluţia anchetei penale, în prezent acesta fiind consilier la MAI.

Petre Tobă a demisionat în 1 septembrie din funcţia de ministru al Internelor, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Mai multe articole despre:
MAI Petre Tobă Dragos Tudorache