MENIU

Tudor Giurgiu: "Domnule Bănicioiu, eraţi penibil. Aţi fost pus într-o situaţie penibilă"

Tudor Giurgiu VREA SĂ DEA LOVITURA la festivalurile Berlin şi Sundance

Regizorul şi directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Tudor Giurgiu a avut o reacţie vehementă în urma demisiei premierului Victor Ponta şi a protestelor ample din ţară.

Într-un articol publicat pe blogul personal, Tudor Giurgiu a criticat aspru modul în care se face politică în România, precum şi lipsa de viziune a liderilor politici din ţară.

"Unii nu înțeleg. Era titlul unei piese din hip-hopul românesc al anilor 90. Nimic mai potrivit pentru starea din zilele astea. Domnul Ponta le spune miniștrilor că trebuie să-și continue activitatea. Domnul Oprea care, aflăm azi (4 noiembrie, n. red), folosea cu nonșalanță girofarul și antemergători pentru a ajunge la saloane de înfrumusețare, ei bine acest domn ne-a transmis că UNPR îşi reafirmă determinarea de a susţine împreună cu coaliţia orice soluţie politică care asigură stabilitate României. Domnul Zgonea scria ieri (3 noiembrie, n. red) pe Facebook: îi înțeleg pe oamenii care au ieșit în seara aceasta în stradă. Le înțeleg furia. (…) Trebuie ca societatea să știe exact cine și de ce se face vinovat pentru moartea acelor tineri nevinovați. Este nevoie să se afle adevărul și toți cei care se fac vinovați de această tragedie să plătească, indiferent ce funcții sau responsabilități au", a scris Giurgiu pe blog.

"Stimați Domni, nu ați priceput nimic. Oamenii nu au ieșit în stradă să afle exact numele vinovaților pentru ce s-a întîmplat la Colectiv. Oamenii au ieșit pentru că s-au săturat de un anume fel de a face politică într-un defazaj total cu interesul public. Le-a ajuns aroganța, corupția și minciunile celor care s-au trezit în funcții de conducere, vremelnic și nu de puține ori, din întîmplare. Politicieni fără inițiative, fără rezultate, strălucind prin chiuluri, șpăgi sau politică făcută pe FB sau la televizor.

(...) M-a iritat constant urmărirea la TV a vizitelor de lucru: atunci când strategii de comunicare le recomandă miniștrilor de orice fel să meargă la inaugurări. De șantiere, teatre, stadioane, uzine sau școli. Inevitabil, ei dau tâmp din cap și pun întrebări stupide. Domnule Bănicioiu, de ce era nevoie să luați în primire secția nouă pentru arși de la Floreasca? Am văzut filmarea, erați penibil pentru că ați fost pus într-o situație penibilă. Și mai penibil e că s-a inaugurat degeaba… Am văzut oameni politici chiulind din Parlament sau venind cu greu la serviciu dimineața după ce clopoțelul suna enervant pe holurile Casei Poporului. Toți anii ăștia am trăit sentimentul că politica se face glumind, cu ironii, bancuri groase și șuturi date adversarului. Am văzut rar eleganță, retorică, competență. Am văzut rar rezultate și consens. Am simțit însă pe pielea mea și a copilului meu eșecul sistemului educational din Romania. Ați fost incapabili să faceți o reformă ca lumea", a adăugat el.

În opinia regizorului, vina majoră a partidelor este aceea că "au tolerat constant personaje de rang doi, mulți și mai puțin vizibili, care într-un an stăteau mandri cu geaca portocalie în birou, peste niște luni slăveau interesul național și luau ordine de la domnul General iar în viitorul apropiat prevăd că vor fi cei mai Populari dintre romani, oameni de nădejde, pe care te poți baza la greu."

"Nu pot crede că aceasta faună nu poate dispare și e în continuă reproducere. Stimați Domni din partide, vina vă aparține pentru că nu ați tăiat răul la rădăcină și v-ați complăcut în mocirlă. Pentru că ați finanțat la greu serviciile, biserica trecând pe planul doi educația, sănătatea și cultura. Azi, strada cere demisii dar, mai presus de toate, cere un reset. O schimbare de fond care, știu, nu se poate produce dintr-o dată. Dacă măcar acum veți înțelege, veți face un pas în spate. Pentru că e nevoie de oameni noi care să inspire încrederea că, totuși, societatea se poate schimba. După 25 de ani, ar fi și timpul", a conchis Tudor Giurgiu.