Tudor Gheorghe, în faţa Patriarhului Kirill al Moscovei: "Nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii"
Tudor Gheorghe a susţinut un recital în faţa Patriahului Daniel, a Patriarhului Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii şi a celorlalţi conducători de Biserici Ortodoxe prezenţi la Bucureşti, iar printre versurile recitate în cadrul a ceea ce artistul a numit „un lung poem al suferinţei“, au fost şi cele ale lui Andrei Ciurunga: „Nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii/Urăsc hotarul de la Prut“.
Patriarhia Română în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune a organizat în perioada 1 martie – 27 octombrie 2017, Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” – ediția a X-a.
Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Invitat special a fost renumitul artist Tudor Gheorghe care a susținut un recital de muzică și poezie, dedicat mărturisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste.
Tudor Gheorghe a susţinut un recital în faţa Patriahului Daniel, a Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii şi a celorlalţi conducători de Biserici Ortodoxe prezenţi la Bucureşti, iar printre versurile recitate în cadrul a ceea ce artistul a numit „un lung poem al suferinţei“, au fost şi cele ale lui Andrei Ciurunga: „Nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii/Urăsc hotarul de la Prut“.
Tudor Gheorghe a anunţat în deschiderea recitalului susţinut vineri cu ocazia etapei finale a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“ la care au participat cele două înalte feţe bisericeşti: „Nu vor fi aplauze în această seară. Veţi auzi un lung poem al suferinţei, al rugăciunii, la care au semnat pseudonime ilustre precum Andrei Ciurunga, Nichifor Crainic, Radu Gyr“
"Nu-s vinovat c-am îndârjit şacalii/Şi c-am strigat cu ţipătul durut/Că nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii/Şi că urăsc hotarul de la Prut“, sunt versurile compuse de Andrei Ciurunga şi interpretate de Tudor Gheorghe în acompaniament de chitară.
Patriarhul Daniel i-a oferit maestrului Tudor Gheorghe distincţia Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române. La final, Patriarhul Kiril a mulţumit pentru invitaţia la concert şi a apreciat prestaţia artistică a grupurilor corale participante.