MENIU

TSUNAMI lovește California! A fost emisă alertă pentru SUA și Canada - Valuri uriașe pe coasta de vest | VIDEO

TSUNAMI lovește California! A fost emisă alertă pentru SUA și Canada - Valuri uriașe pe coastă

Undele de șoc din Pacific ajung în America după erupția vulcanică ce a afectat deja insulele Tonga și Samoa! După avertizările de tsunami, la câteva ore a fost emisă alertă pentru Noua Zeelandă - Insula de Nord și coasta de vest a Statelor Unite, din California până în Alaska, precum și Columbia Britanică din Canada, din vestul țării.

Valuri de peste un metru înălțime provoacă deja inundații de coastă, după alerta de tsunami emisă pentru întreaga coastă de vest a SUA și Hawaii. Undele de șoc a ajuns și în SUA după ce vulcanul submarin din Pacific a declanșat un cutremur de 7,4 pe scara Richter, urmat de evacuări în Tonga și Samoa. Sâmbătă au fost emise mai multe avertsmente de tsunami în aceste insule din Pacific și în anumite zone din Japonia. Ulterior, a fost emisă alerta de tsunami pentru tot litoralul Pacificului - SUA și Hawaii. De asemenea, au fost emise aviz de tsunami pentru Insula de Nord a Noii Zeelande și coasta de vest a Statelor Unite, din California până în Alaska, precum și Columbia Britanică din Canada.

 

Valuri de până la 8 metri au fost deja înregistrate în Port San Luis, la peste 300 de km de Los Angeles, California, și în El Segundo. Mai mulți surferi au fost văzuți sfidând avertismentele doar pentru a cuceri valurile puternice, scrie DailyMail.

Primele valuri de tsunami au fost deja simțite pe coasta de vest a SUA încă de sâmbătă dimineață devreme, a anunțat Dave Snider, coordonatorul Centrului național de avertizare de tsunami al Serviciului Național de Meteorologie din Palmer, Alaska, scrie CNN.

„Dacă vă aflați în această zonă de coastă, mutați-vă de pe plajă și din porturi și porturi de agrement”, au transmis oficialii americani.

Valul inițial de tsunami a lovit Los Angeles și San  Francisco între orele 7 și 8 dimineață, ora locală. Avertizarea de tsunami a fost actualizată și pentru porturile Santa Cruz și Berkeley, valurile crescând în dimensiuni. 

Oficialii au anunțat că nu sunt de așteptat inundații pe scară largă, ci mai degrabă pericole de coastă, și anume curenți puternici și valuri periculoase în golfuri, porturi. De asemenea, primele valuri care lovesc pot să nu fie cele mai înalte di nacea zonă, mai avertizează autoritățile americane.

Undele au fost provocate de erupția vulcanică violentă din Pacificul de Sud ce s-a produs la ora locală 17:10 și a fost vizibilă din spațiu, iar după aproape 20 de minute, cea mai mare insula - Tonga a fost lovită de valuri care au inundat case, clădiri, garduri și drumuri. Valuri uriașe au făcut ravagii pe insulă. Potrivit imaginilor din satelit, a fost un val imens de cenușă și abur după erupție.

TSUNAMI în Pacificul de Sud după erupția unui vulcan - Imagini dramatice | FOTO&VIDEO