MENIU

Paul de România și Remus Truică, în arest la domiciliu în dosarul Retrocedărilor

<p>Prinţul Paul</p>

Paul Lambrino, cunoscut și ca Paul de România și Remus Truică vor fi plasați în arest la domiciliu, au stabilit judecătorii Curţii de Apel Braşov. Avocatul Robert Roşu a primit şi el aceeaşi sentinţă, urmând să fie plasat în arest la domiciliu. În schimb, Dan Andronic şi Andrei Marcovici, fostul consilier al lui Tăriceanu, au fost plasaţi sub control judiciar în dosarul retrocedărilor ilegale, în care prejudicul este de peste 130 de milioane de euro.

UPDATE Sâmbătă: Prințul Paul al României va fi plasat în arest la domiciliu, au decis magistrații de la Curtea de Apel Brașov. Decizia nu este definitivă, potrivit Realitatea TV.

UPDATE Sâmbătă: Prinţul Paul, reţinut în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, a fost adus, sâmbătă dimineaţă, la Curtea de Apel Braşov. Judecarea propunerii de arestare preventivă a acestuia a fost, însă, amânată cu o oră şi jumătate, după ce el a cerut să fie apărat de alt avocat, potrivit Mediafax.

Prințul Paul a coborât din duba Poliţiei fără să aibă cătuşe la mâini, iar la intrarea în sediul instanţei a declarat că nu a făcut nimic.

UPDATE: Paul de România a fost reţinut de DNA, în cazul retrocedărilor ilegale, pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar, Remus Truică şi avocatul Robert Roşu merg în arest la domiciliu, iar jurnalistul Dan Andronic şi Marius Marcovici, fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, au fost puşi sub control judiciar. Decizia luată de Curtea de Apel Braşov nu este însă definitivă.

UPDATE: Remus Truică a declarat, în timp ce părăsea Curtea de Apel Brașov, că se aștepta la o decizie mai favorabilă. Andronic nu comentează

"Nu comentez decizia magistraților, dar mă așteptam la o altă decizie. Știu că nu am făcut absolut nimic niciodată care să lezeze legea. Mă duc acasă. Nu comentez decizia instanței. Normal că nu este bine. Un om trebuie să fie liber, nu arestat la domiciliu", a spus Truică în timp ce părăsea Curtea de Apel, după aflarea deciziei magistraților, potrivit Agerpres.

Întrebat cum i se par probele folosite împotriva lui, acesta a spus că din ceea ce a citit până acum, nu există o probă care să îl încrimineze.

La rândul său, jurnalistul Dan Andronic, pentru care magistrații au decis să fie cercetat sub control judiciar, a spus că nu comentează în nici un fel decizia instanței și că se duce acasă. "Nu comentez în nici un fel. Mă duc acasă", a afirmat Andronic.

Decizia Curții de Apel Brașov nu este definitivă, putând fi contestată în termenul legal de 48 de ore.

UPDATE 16.45: Paul Lambrino, cunoscut și ca Paul de România, a fost reținut de procurori în dosarul Retrocedărilor

Instanţa i-a audiat joi până în jurul orei 3 dimineaţa, iar răspunsul la solicitarea procurorilor privind arestarea lor preventivă a fost dat vineri.

La DNA Braşov a ajuns şi Paul de România, care nu a putut fi audiat miercuri pentru că i s-a făcut rău şi a fost internat la spitalul din Ploieşti. În dosar apare şi numele magnatului israelian Benjamin, Beny, Steinmetz, cu o avere estimată la 3,6 MILIARDE de dolari din extracţia diamantelor.

Într-una dintre declaraţiile date procurorilor, Paul de România a povestit cum a ajuns să apeleze la Remus Truică pentru retrocedarea unor proprietăţi. Ba chiar că era nemulţumit, pentru că nu se alegea cu mare lucru din afacere. Paul de România scrie în declaraţia dată la Direcţia Naţională Anticorupţie că Truică se lăuda cu relaţia apropiată pe care o avea cu şeful său, Adrian Năstase.

Procurorii au interceptat şi o discuţie dintre Remus Truică şi Benjamin “Beny” Steinmetz, un afacerist cu o avere de 3,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, şi tranzacţii în domeniul exploatărilor miniere de diamante. Steinmtz, urmărit penal şi el în dosar, era interesat de terenul Institutului de Protecţia Plantelor, revendicat de Paul de România.

Procurorii spun că Remus Truică era liderul grupării infracţionale. Din referat reiese că membrii grupării ştiau că suprafeţele revendicate nu au aparţinut NICIODATĂ familiei regale, iar Paul de România nici măcar nu avea drept să ceară retrocedarea. În dosar e urmărit penal şi jurnalistul Dan Andronic. Prejudiciul constatat de DNA se ridică la aproape 136 milioane de euro. Suma ar putea acoperi alocaţiile a aproape un milion de copii timp de un an - spun anchetatorii.