Trucurile ingenioase ale românilor ca să cumpere mai ieftin. „Aici economisesc 50%”
Românii au dobândit o reputație bine meritată pentru inventivitatea și ingeniozitatea lor în a găsi soluții creative și economice atunci când vine vorba de cumpărături. Cu o abordare pragmatică și o voință de fier, aceștia reușesc să transforme orice achiziție într-o afacere avantajoasă, demonstrând că nu este nevoie de un buget imens pentru a obține produse de calitate.
În contextul creșterii continue a prețurilor, oamenii se văd nevoiți să găsească soluții pentru a le face față, iar unii dintre aceștia reușesc să descopere modalități ingenioase de a se descurca. Pe platformele online, tot mai multe grupuri sunt create pentru a facilita discuții și schimbul de idei în privința strategiilor de economisire și achiziționare a produselor la prețuri avantajoase.
Anul trecut, România s-a confruntat cu a doua cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, iar creșterea rapidă a prețurilor, în special a celor la alimente, a adus o mare presiune asupra populației, punându-i pe români într-o situație disperată. Potrivit statisticilor Eurostat, românii se află printre cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din UE.
În căutarea unor soluții pentru a face față costurilor în continuă creștere, oamenii recurg la diverse strategii și speră că vor reuși să economisească. Unii își caută și sfaturi online și inițiază discuții pe această temă, în încercarea de a găsi modalități eficiente de a gestiona bugetele și a reduce cheltuielile.
Este și cazul unui român care a întrebat pe rețelele sociale ce soluții găsesc ceilalți internauți pentru a face față provocărilor. „Suntem o familie obișnuită, muncesc și eu, muncește și soția, amândoi câștigăm salariul mediu pe economie, dar nu ne ajung banii sub nicio formă. Avem doi copii, un credit imobiliar care aproape s-a dublat în ultimul an, așa că nu e simplu. Am văzut că există diverse grupuri pe Facebook unde lumea discută despre cum se descurcă în condițiile grele de acum, am cerut sfaturi peste tot, dar evident că nimeni nu are rețeta perfectă. Îndrăznesc să vă întreb totuși, cum reușiți să vă administrați ca să nu dați toți banii pe chirii, rate la bănci și mâncare?”, fost provocarea lansată de acesta.
Răspunsurile, cu sugestii, sfaturi și diverse idei au venit din mai multe părți. „Eu mă duc să fac cumpărăturile doar în magazinele de discount și caut oferte la ce e mai bun. Haine îmi iau de pe site-uri de afară la prețuri jumătate ca în România. Uite, mi-am luat o geacă după sărbători, iar de câteva zile și-a luat și vecina exact ca a mea, dar de trei ori mai scump ca mine! De ce? Pentru că n-a știut de unde s-o ia și a luat-o dintr-un mall, a cumpărat-o din România. În ce privește chiria, am ales să stau în afara orașului, dar la numai câțiva kilometri, așa că și aici economisesc un 50%”, i-a răspuns o doamnă.
Alți internauți au venit cu propriile soluții. „În primul rând, nu ar fi trebuit să vă luați casă în perioada asta. E normal să nu vă mai ajungă banii, ratele au crescut de pe o zi pe alta. Cu mâncarea... Hmm. Aici e mai greu. Eu nu mai mănânc în oraș de când a fost pandemia și dintr-o dată am rămas cu o jumătate de salariu sau și mai bine. Încerc să cumpăr mâncare din piață, de la țărani, iau cantități mai mari, iar ei lasă totul ceva mai ieftin”, a spus o altă doamnă.
„Ideea, adică soluția, dacă vreți, e să vă uitați la oferte mereu. Periodic apar în supermarketuri oferte ba la carne, ba la brânzeturi. Mergeți atunci și în loc să luați un kilogram de carne cu 30-40 de lei, luați vreo 5 kilograme la 20 de lei kilogramul, iar acasă vă împărțiți în porții și o băgați în congelator. E doar un exemplu. Apoi, luați cartofi, ceapă și alte legume toamna, când sunt ieftine, le luați cu sacii, dacă aveți unde să le țineți. Credeți-mă, merită. Am luat ceapă cu 1.50, acum am văzut că în unele magazine ajunge și la 6-7, am luat cartofi la fel, acum sunt 4 lei. Poate nu pare mult, dar banii ăștia se adună și ajung să conteze”, i-a povestit altcineva.
Cele mai periculoase țări pentru șoferii de TIR. "Te gazează și te trezești sau nu te mai trezești"