MENIU

Tripla pandemie, ultima lovitură pentru sistemele de sănătate din Europa

Foto arhivă Profimedia

După ce pandemia a făcut ravagii în Europa, o nouă lovitură urmează pentru sistemul sanitar de pe Bătrânul Continent. „Tripla pandemie” - covig, gripă și bronșiolita, au lovit Franța. 

„Tripla epidemie” cu care se confruntă Franța, cu circulația simultană a Covid, a bronșiolitei și a gripei, este „complet inedită”, iar evoluția sa este încă dificil de prevăzut, a subliniat vineri, institutul de sănătate publică din Franța – Santé publique France, relatează Le Figaro.

Gripa lovește mai devreme, adăugându-se la o recrudescență a Covid și la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani a bronșiolitei în rândul în rândul sugarilor. Această situație are un impact asupra unui sistem de sănătate deja tensionat, ca și în alte țări, în special în Statele Unite.

„Situația este absolut inedită” și plină de „incertitudini”, a rezumat Didier Che, director adjunct pentru boli infecțioase, în cadrul unui briefing de presă al agenției de sănătate publică. „În anii precedenți, existau mai multe viroze respiratorii care se succedau: o primă circulație de rinovirusuri făcea loc la VSR (principalul virus implicat în bronșiolite, n.r.), care în general făcea loc gripei. Acum avem co-circulații”, a declarat epidemiologul Sophie Vaux.

Această situație este „îngrijorătoare”, deoarece suprapunerea acestor patologii poate avea „un impact clinic destul de puternic, în special asupra spitalelor”, a adăugat ea. Și asta, chiar dacă aceste virusuri nu afectează „exact aceleași populații”, gripa și Covidul afectând persoanele în vârstă și vulnerabile, iar bronșiolita mai ales sugarii. Este „dificil de prevăzut apariția unor vârfuri” ale celor trei epidemii, inclusiv un posibil vârf simultan de Covid și gripă, sau chiar de bronșiolită, de Crăciun.

Una dintre necunoscutele majore este o posibilă competiție între virusurile gripal și Covid, care ar putea îngreuna coexistența acestora și limita riscul unor vârfuri simultane. „Mai avem nevoie de ceva timp pentru a afla dacă această noțiune de canibalism viral se confirmă”, a declarat Didier Che, pentru care, de asemenea, este „prea devreme pentru a trage concluzii din situația americană”.

Institutul de sănătate a insistat mai mult ca oricând asupra vaccinării împotriva Covid, dar și a gripei, în preajma sărbătorilor de sfârșit de an, cu întâlniri familiale favorabile transmiterii virusurilor. De asemenea, se recomandă cu insistență măsuri de protecție: măști în spații închise, spălarea mâinilor, ventilație etc.