MENIU

TRIODUL. Treptele spre Postul Mare, cel mai lung din 2023 - Când NU se ține post - Pregătirea pentru Învierea Domnului - Paște

Duminică, 5 februarie, creștinii ortodocși intră în perioada liturgică prepascală care se numește „Triod”. Este o perioadă caracterizată printr-un puternic caracter de pocăință și de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului.

Necunoașterea Triodului ne lipseşte de o adevărată înţelegere a Postului. Pentru Părinţi, ca şi pentru autorii Triodului, consecinţa esenţială a căderii lui Adam şi a izgonirii sale din Rai este moartea: stricăciunea şi caracterul pătimaș legate de acum de natura umană. Frunzele de smochin cu care Adam încerca să-şi ascundă ruşinea şi „hainele de piele”, pe care Dumnezeu i le-a dat prin milostivirea Sa, desemnează grosimea trupului menit acum morţii, scrie crestinortodox.ro.

Triodul, o etapă premergătoare Sfintelor Paști

Triodul este una din cele trei mari perioade liturgice ale anului bisericesc.

În viața liturgică, Triodul are două sensuri: perioada anului liturgic care începe de la Duminică Vameșului și a Fariseului și se încheie în Sâmbăta Mare și cartea în care sunt redate slujbele din această perioada. Astfel, Triodul nu trebuie privit doar ca o simplă carte de cult, ci trebuie văzut și ca un îndrumar duhovnicesc. Perioada această a Triodului, prin slujbele care vor fi săvârșite, caută să-l ridice pe om din păcate și să-l ducă către unirea cu Hristos. Triodul este prin excelență vremea pocăinței, întoarcerea lăuntrică de la lucrurile împotriva firii la cele după fire, de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu, după cum ne învață Sfântul Ioan Damaschin, scrie crestinortodox.ro.

Perioada Triodului cuprinde 10 săptămâni și începe cu trei săptămâni înainte de Postul Mare și ia sfârșit în Sâmbăta Paștilor. Această perioada cuprinde zilele pregătitoare Postului Sfintelor Paști; Postul Sfintelor Paști și Săptămâna Patimilor.

Triodul ține de la Duminica Vameșului și Fariseului până în Sâmbăta Mare (înainte de Paști), în total 10 săptămâni.

Perioada Triodului este singura perioadă a anului liturgic în care se oficiază toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Răsăritene. Totodată, cântările din cadrul slujbelor sunt speciale.

CÂND NU SE ȚINE POST

În săptămâna care urmează Duminicii Vameșului și a Fariseului, în 5 februarie, nu se postește miercurea și vinerea. Săptămâna care urmează Duminicii Fiului Risipitor, în 12 februarie, este una obișnuită, se postește miercurea și vinerea. După Duminica Înfricoșătoarei Judecați, în 19 februarie, nu se mai consumă carne, ci doar peste, ouă și produse lactate. Duminica izgonirii lui Adam din răi este numită și Duminică lăsatului sec de brânză, după această zi intrăm în Postul Paștilor. Pentru creșterea în viață duhovnicească, în această perioada trebuie să înmulțim metaniile, postul și rugăciunea. În biserica se intensifica lecturile din Vechiul Testament. Se citesc săptămânal Psaltirea și integral cărțile: Facerea, Prorocia lui Isaia și Pildele lui Solomon.

Treptele spre Postul Mare

Primele trei săptămâni ale Triodului constituie o perioadă premergătoare și de adaptare în mod treptat a rânduielii liturgice pentru Slujbele Postului Mare. Temele celor patru duminici cuprinse în această perioadă, a Vameșului și a Fariseului, a Întoarcerii Fiului risipitor, a Înfricoșătoarei Judecăți și a Izgonirii lui Adam din Rai, au un rol pedagogic succesiv, scrie basilica.ro.

Săptămâna ce urmează Duminicii „Vameșului și a fariseului” se numește „Săptămâna vestirii”, în ea se oferă dispensă totală de la post, asemenea Săptămânii Luminate, perioadei Cincizecimii și în timpul celor douăsprezece zile dintre Nașterea Domnului și Bobotează.

Duminica „Fiului Risipitor” are ca temă principală căința și puterea iertătoare a lui Dumnezeu pentru restaurarea omului.

Duminica „Înfricoșătoarei Judecăți” are un mesaj profund eshatologic și de supunere totală în fața lui Dumnezeu. Această temă este continuată în duminica următoare, a „Izgonirii lui Adam din Rai”. Mesajul final al acestei perioade premergătoare Postului are în prim-plan exemplul lui Adam cel izgonit, care nu se mai poate întoarce în rai fără să se pocăiască și să-și plângă păcatele.

Tema prin care începe Postul Mare definește această perioadă ca timp de întoarcere și restaurare prin Hristos în demnitatea originară a lui Adam.

Ce înseamnă Triod

Etimologic, cuvântul triod provine din grecescul triodion, format din „tria” – trei, și „odi” – odă, deci cântare în trei ode / strofe. Termenul arată, practic, faptul că în această perioadă, rânduiala canoanelor ce se cântă la strană cuprinde trei strofe.

Numele de „Triod” este atribuit și cărții de cult în care sunt cuprinse textele și cântările specifice perioadei, majoritatea compuse de Sfântul Teodor Studitul și de fratele său, Iosif Studitul, în continuarea operei imnografice a Sfinților Cosma al Maiumei și Andrei Criteanul, potrivit basilica.ro.

Când începe Postul Paștelui 2023

Postul Mare începe în lunea de după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), anul acesta, în data de 27 februarie.

Fiecare Duminică din cadrul Postului Mare are o denumire specifică.

• Duminica Ortodoxiei
• Duminica Sfântului Grigorie Palama
• Duminica Sfintei Cruci
• Duminica Sfântului Ioan Scărarul
• Duminica Sfintei Maria Egipteanca

Perioada Triodului se încheie în Sâmbăta Mare (înainte de Paști).

Postul Paștelui sau Postul Mare este cel mai lung și cel mai aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Învierea Domnului - Sfintele Paști în Biserica Ortodoxă este pe 16 aprilie 2023.