MENIU

Trimiși în judecată pentru trafic de influență de peste 200.000 de euro, în sistemul judiciar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Tonea Chiriac, în stare de arest preventiv, Mitică Chiriac, aflat sub control judiciar, și Marius Tiberiu Lăcătuș, de asemenea aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, în cazul primilor doi, și complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în perioada martie – aprilie 2015, Tonea, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) suma de 220.000 euro, lăsând să se înțeleagă că, prin sistemul relațional pe care îl are în mediul judiciar. În schimbul banilor, Tonea Chiriac a susținut că poate influența judecarea procesului penal de la Înalta Curte de Casație și Justiție în care denunțătorul avea calitatea de inculpat, în sensul coruperii magistraților și obținerii unei soluții favorabile denunțătorului.

În contextul discuțiilor de convingere a persoanei respective, pentru a da mai multă greutate vorbelor sale, Marius Tiberiu Lăcătuș era prezentat ca fiind judecător la Curtea de Apel București.

La data de 15 aprilie 2015, Tonea Chiriac, sprijinit de această dată doar de Mitică Chiriac, a pretins de la același denunțător suma de 4.000 euro, promițând că, prin relaționarea pe care o are cu un „grefier” de la Curtea de Apel București, poate influența distribuirea aleatorie a unui dosar către un complet de judecată ce, ulterior, poate fi corupt în vederea pronunțării unei soluții favorabile denunțătorului.

“Precizăm că, anterior, Judecătoria Sector 1 București pronunțase în acel dosar o hotărâre de condamnare a denunțătorului la pedeapsa de 1 an și 9 luni cu executare”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

În prima parte a anului 2014, în același scop, Tonea Chiriac, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a pretins de la o altă persoană (denunțător în cauză) 200.000 euro și a primit efectiv suma de 100.000 euro.

“De această dată, Marius Tiberiu Lăcătuș, a fost prezentat ca fiind cel care relaționează cu judecătorii, lăsând să se înțeleagă că, prin sistemul relațional pe care îl are în mediul judiciar (sens în care a invocat numele unor magistrați), poate influența judecarea procesului penal de la Înalta Curte de Casație și Justiție în care denunțătorul avea calitatea de inculpat, în sensul coruperii judecătorilor și obținerii unei soluții favorabile denunțătorului”, susțin oamenii legii.

În a doua parte a anului 2014, Tonea Chiriac a pretins de la o altă persoană (denunțător în cauză) diferite foloase materiale constând în nerestituirea unui împrumut în suma de 8.000 lei și remiterea unui autoturism marca Audi A6, lăsând să se înțeleagă că poate influența judecarea unui proces penal aflat pe rolul Curții de Apel București, în care denunțătorul avea calitatea de inculpat.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului în vederea confiscării speciale asupra bunurilor mobile, inclusiv asupra conturilor bancare, ce aparțin inculpaților, până la concurența sumei de 100.000 euro.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații în acest caz.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.