MENIU

Tribunalul București a dat decizia DEFINITIVĂ privind EVACUAREA Colegiului Șincai. Ce se întâmplă cu unitatea de învățământ din Capitală

Imagine de arhivă

Decizie care va tulbura iar apele în cazul Colegiului Național "Gheorghe Șincai" din Capitală. Judecătorii Tribunalului Bucureşti (TB) au respins, astăzi, definitiv cererea formulată de Primăria Sectorului 4 privind evacuarea, prin ordonanţă preşedinţială, a unității de învățământ pentru a permite demararea lucrărilor de consolidare a imobilului. Procesul deschis de primărie vine după ce Consiliul de administraţie al liceului a respins relocarea în altă clădire. 

Primăria primise o decizie nefavorabilă şi la instanţa de fond (Judecătoria Sectorului 4), însă prin admiterea unei excepţii, în timp ce TB a respins pe fond cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată.

Vă reamintim că primăria Sectorului 4 a demarat un proiect ce prevede consolidarea şi reabilitarea clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai", fiind încheiat în acest sens un contract cu o firmă de construcţii în valoare de 17,6 milioane lei.

Conform administraţiei locale, liceul funcţionează într-o clădire de patrimoniu, încadrată în clasa a II-a de risc seismic, fiind necesare lucrări urgente de consolidare.

"Clădirea, monument istoric, a fost expertizată şi încadrată în clasa de risc seismic II, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi şi de personalul didactic şi nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securităţii şi integrităţii fizice a persoanelor", susţine reprezentanții primăriei conduse de Daniel Băluţă.

Situaţia s-a complicat și mai mult după ce directoarea liceului şi-a dat demisia, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti 9ISMB) a numit un nou director. Zeci de profesori şi elevi au protestat în curtea liceului faţă de schimbarea conducerii, dar şi din cauza intenţiei Primăriei Sectorului 4 de a muta cursurile în altă parte.

În toată această poveste a intervenit și Ministerul Educaţiei, care anunţa, cu o lună în urmă, că ISMB şi Primăria Sectorului 4 au semnat un protocol prin care îşi asumă în mod explicit obligaţia de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai", potrivit Agerpres.ro.