Tren deraiat, după ce s-a rupt podul. Imagini terifiante
Un tren de marfă cu 23 de vagoane cu biodiesel a deraiat, în această dimineață, în zona viaduct Cârcea din județul Dolj, după ce s-a rupt un pod.
Viaductul se află pe ruta principală Timișoara-Craiova-București, care este complet închisă, astfel că se va circula deviat prin Caracal. Ruperea podului feroviar ridică un mare semn de întrebare pentru autorități: ce se întâmpla dacă era vorba de un tren de pasageri, nu de unul de marfă?!
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoșolă, nu au fost înregistrate victime în acest caz și nici nu există pericol de explozie, a scris realitateadecraiova.net.
Substanțe toxice s-au scurs în râul de sub pod. Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a dat asigurări că nu există pericol de poluare pe râul Jiu, după ce un tren de 23 de vagoane încărcate cu produs petrolier a deraiat, în zona viaductului Cârcea din județul Dolj.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prezent la fața locului, a spus că produsul scurs dintr-unul dintre vagoane s-a localizat în apa de sub podul care a cedat și astfel nu se poate vorbi despre pericolul poluării Jiului. „Poluarea nu s-a extins. Lichidul care s-a scurs a rămas sub pod, acolo în apă. Cei de la Apele Române au acționat și în jurul orei 13.30, aproximativ, sosise deja soluția de neutralizare", a explicat prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu.
"Un tren de marfă a deraiat în zona viaduct Cârcea. Intervine Detașamentul 2 Pompieri Craiova și echipajul de CBRN de la Detașamentul 1 Pompieri Craiova. Nu au fost înregistrate victime”, a declarat Cocoșilă.
Din totalul de 23 de vagoane, șapte au deraiat, unul fiind înclinat.
"Garnitura are în componență 23 de vagoane și locomotiva. Dintre acestea, șapte sunt deraiate, unul este rămas de locomotivă și altul este înclinat”, a mai spus Cocoșilă.
Mecanicul trenului era băut
Mecanicul trenului de marfă, care a deraiat la Cârcea, se afla sub influența alcoolului, fapt depistat de către polițiștii doljeni cu ocazia cercetărilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru, mecanicul avea o alcoolemie de 0,72mg/l alcool pur în aerul expirat. „Mecanicul locomotivei a fost testat, rezultând faptul că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice. A prezentat o alcoolemie de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat", a spus Grădinaru.
Mecanicul riscă până la zece ani de închisoare, în cauză fiind deschis dosar penal. „Se întocmește dosar penal pentru prezența la serviciu sub influența băuturilor alcoolice, infracțiune specifică lucrătorilor de cale ferată, și distrugerea sau semnalizarea fazică. În cazul producerii unor accidente feroviare, în ambele situații este pedeapsă de la trei la zece ani închisoare", a mai spus reprezentantul IPJ Dolj.
Trenuri deviate prin Caracal-Piatra Olt
Două trenuri de persoane au fost direcționate pe o rută deviată, după ce un tren de marfă cu 23 de vagoane a deraiat, în zona Cârcea din județul Dolj. Circulația feroviară este închisă între stațiile Malu Mare și Banu Mărăcine, trenul care a ieșit de pe șine fiind încărcat cu biodiesel.
„Ca urmare a deraierii trenului de marfă între stațiile CF Malu Mare și Banu Mărăcine, circulația se realizează pe rută deviată, prin Jianca- Caracal-Piatra Olt-Craiova. Astfel, trenurile IR 1797 București Nord -Timișoara Nord și IR 1591 București Nord – Drobeta Turnu Severin sunt direcționate pe ruta deviată", au comunicat reprezentanții CFR.
Trenul greșit ruta
Prefectul județului Dolj, Dan Purcărescu, a declarat că podul era închis din luna iunie și ca trenul nu ar fi trebuit sa meargă pe această rută.
„Podul are două fire, două linii. Podul s-a rupt pe lungime, doar pe linia 1, linia doi este intactă. Pe această linie care s-a rupt era marfarul care nu trebuia să fie acolo, pentru această linie era închisă din luna iunie-iulie, fiind în reparații”, a declarat prefectul.
El a adăugat că nu este problemă de explozie ci de poluare.
„Problemă de explozie nu este, este o problemă de poluare pentru că pe sub acest pod trece un pârâu care ajunge în Jiu. Deja avem reprezentanții de la apele Române, așteptăm soluția de neutralizare și să sperăm că nu o sa fie un impact deosebit asupra mediului”, a mai spus Purcărescu.
COMUNICAT CFR SA: "Mecanicul a trecut pe culoarea roșie a semaforului"
"COMUNICAT DE PRESĂ
Informații suplimentare despre circulația feroviară între stațiile Malu Mare – Banu Mărăcine
București, 12 august 2018
Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că, urmare evenimentului produs de operatorul de marfă - Grup Feroviar Român (GFR), prin depășirea de către mecanicul de locomotivă a semnalului de circulație aflat pe culoarea roșie, viaductul Cârcea este afectat pe firul I de circulație, pe care s-a produs deraierea. Trenul aparținând operatorului GFR a intrat pe firul I de circulație, pe distanta Malu Mare – Banu Maracine, pe care accesul era interzis pentru circulația trenurilor, întrucât era închis pentru efectuarea lucrarilor de reparație capitală.
Menționăm că firul II de circulație, respectiv structura viaductului pe firul II nu este afectată.
După evaluarea primară de către personalul de specialitate CFR s-a hotârât ca circulația trenurilor să fie deviată pe ruta ocolitoare Caracal - Piatra Olt - Craiova, până la stabilirea variantelor definitive de reluare a circulației pe Magistrala CF 900 pe distanța Craiova - Caraca".