MENIU

Trei organizații media condamnă scrisoarea Oanei Stancu către Dan Tăpălagă

Trei organizații media au reacționat după ce realizatoarea Antena 3, Oana Stancu, a ales să îi răspundă colegului său de breaslă, Dan Tăpălagă, prin intermediul unei scrisori adresate fiicei jurnalistului, în vârstă de zece ani. Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch și Convenția Organizațiilor de Media au condamnat gestul jurnalistei și solicită CNA să se sesizeze și să aplice legea, potrivit Activewatch.ro.

Potrivit celor trei organizații, "copiii nu au ce căuta în bătăliile mediatice ale adulților".

"Scrisoarea apărută sub semnătura Oanei Stancu Zamfir, publicată de Jurnalul Național și de Antena3, violează una dintre cele mai sensibile norme ale practicii jurnalismului, protecția copilului. Autoarea a publicat un text în care se adresează unei minore pe care o identifică explicit și pe care o folosește fără scrupule morale ca intermediar într-o bătălie cu un jurnalist. Din perspectiva eticii profesionale, opțiunea Oanei Stancu Zamfir este incalificabilă, ea, împreună cu instituțiile media care i-au preluat textul, demonstrând că în cultura instituțională în care funcționează, nu numai respectul pentru valorile profesionale dar nici respectul pentru lege* nu au nici o valoare.

Organizațiile semnatare solicită Consiliului Național al Audiovizualului să se sesizeze și să aplice legea.

Invităm publicul să dovedească maturitate și responsabilitate în relația cu produsele media pe care le consumă. Derapajele trebuie sancționate nu doar de comunitatea profesională și de autoritățile competente, ci și de publicul a cărui potectie este invocată de aceste mass-media.

Reamintim că libertatea de exprimare este un instrument puternic, iar cei care o folosesc trebuie să dea dovadă de o responsabilitate pe măsură", precizează cele trei organizații în cadrul unui comunicat.

Potrivit acestora, au fost încălcate următoarele articole de lege:

Legea nr. 504 – Legea Audiovizualului

rt. 39 Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art 2. Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte principiul interesului superior al minorului.

Art 3. (1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii și vieții sale intime, private și familiale.

(3) Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situații dificile.

Totodată, Valentin Jucan, membru al CNA, s-a autosesizat și cere sancționarea postului Antena3, care a preluat textul, pentru că nu a respectat legislația ce privește protecția copilului. Potrivit Codului audiovizual adoptat de CNA, "minorul are dreptul la protejarea imaginii și a vieții sale intime, private și de familie", potrivit Realitatea TV.