MENIU

Trei judecători de la Curtea de Apel Oradea, urmăriţi penal pentru favorizarea infractorului

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Elvira Mihaela Pătrăuş, Mircea Puşcaş şi Traian Munteanu, judecători în cadrul Curţii de Apel Oradea la data faptelor. Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi de favorizarea infractorului.

În ordonanţa întocmită de anchetatori se arată că, “la data de 23 august 2011, Elvira Mihaela Pătrăuş, Mircea Puşcaş şi Traian Munteanu, în calitate de judecători în cadrul Curţii de Apel Oradea, și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, distorsionând realitatea și aplicând cu rea-credință dispozițiile legale incidente, cu ocazia judecării unei contestații în anulare formulată de o persoană condamnată anterior”.

Persoana respectivă a fost condamnată la data de 17 mai 2011 de către magistraţi din cadrul aceleiaşi instanţe de judecată la 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj.

“Prin îndeplinirea defectuoasă și cu rea-credință a atribuțiilor, magistraţii au afectat interesele legitime ale părţii vătămate, interesul general de înfăptuire a justiției și, implicit, interesele legitime ale Curții de Apel Oradea”, mai spun procurorii.

Concret, arată oamenii legii, cei trei suspecţi au afectat grav încrederea magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Oradea şi au favorizat infractorul prin înlăturarea condamnării definitive a acestuia la 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, dispoziţiilor privind obligarea condamnatului la plata de despăgubiri civile şi de cheltuieli judiciare şi a dispoziţiilor privind obligarea condamnatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

De asemenea, prin modalitatea în care au acționat, judecătorii Elvira Mihaela Pătrăuș, Mircea Pușcaș și Traian Munteanu i-au acordat un ajutor persoanei condamnate.