MENIU

Trei boli cu transmitere sexuală care-ţi pot strica vara

Vara, riscul unui contact sexual neprotejat creşte incredibil de tare - cine să mai ţină cont de prezervativ în nopţi fierbinţi pe plajă, între atâţia necunoscuţi atrăgători, cu tentaţia uriaşă a unei aventuri estivale.

Dramele femeilor care trag ani întregi de o infecţie cu HPV, de pildă, (dacă nu sunt chiar învinse de ea) sau cele ale cuplurilor care şi-au pierdut şansa de a avea un copil din cauza unor BTS-uri luate la un moment dat al vieţii lor sexuale. Potrivit CSID.ro, 60% dintre femeile infertile au avut cândva o infecţie cu transmitere sexuală.

Cele trei boi cu transmitere sexuală care-ți pot strica vara:

HPV

Un virus cu aproximativ 100 de feţe - cam atâtea tipuri are - care fie ne poate lăsa în pace, deşi îl avem în organism, fie ne poate înfrânge - tipurile 16 şi 18 sunt legate de grosul cazurilor de cancer de col uterin. Cancer la care România este fruntaşă în Uniunea Europeană. Îl luăm prin contact sexual, se poate strecura în viaţa noastră fără niciun fel de simptom (doar tipurile considerate cu risc cancerigen scăzut au simptome neplăcute), iar la un Papanicolau de rutină aflăm şi de infecţie, şi de urmările ei, mai mari sau mai mici. Pot fi de la uşoare modificări celulare, la necruţătorul diagnostic de cancer.

Bacteria Chlamydia trachomatis

Bacteria care ne dă chlamidioza, o infecţie luată prin act sexual neprotejat. Şi această infecţie este extrem de discretă - 75% dintre femeile infectate şi 50% dintre bărbaţi, nu au niciun simptom. Bacteria îşi vede însă liniştită de treabă şi aşa a reuşit să fie recunoscută ca bacteria infertilităţii. Poate "astupa" trompele uterine, în cazul femeilor şi poate duce la azoospermie (absenţa spermatozoizilor) în cazul bărbaţilor.

Infecţia cu gonococ

Gonoreea, pe înţelesul tuturor, face şi ea parte din grupul bolilor cu transmitere sexuală care se strecoară tiptil în vieţile noastre. Şi în cazul ei, simptomele la femei lipsesc sau nu sunt atât de importante încât să fie luate în seamă. Nemarcată şi netrată, infecţia se răspândeşte şi duce la boala inflamatorie pelviană care se leagă tot de infertilitate. La bărbaţi este un pic mai simplu - infecţia le ei este depistată mai uşor şi, odată tratată, fertilitatea îşi revine. Femeile însă, nu pot spune acelaşi lucru.

 

Mai multe articole despre:
infecţii boli sexuale