MENIU

Trei anchete în desfășurare în cazul gravidei diagonosticate cu COVID-19, care a murit în ambulanță. Femeia avea comorbidități

Trei anchete în desfășurare în cazul gravidei diagonosticate cu COVID-19, care a murit în ambulanță. Femeia avea comorbidități

Trei anchete sunt în derulare după decesul gravidei infectate cu COVID-19, datele preliminare ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad arătând că aceasta avea unele comorbidități care au favorizat agravarea bolii, între care diabet și obezitate, potrivit Ziare.com.

Șeful DSP Arad, Horea Timiș, susține că o anchetă internă a fost demarată de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), una este facută de responsabilii DSP, iar o alta de DSP Timiș.

"În această dimineață au fost audiate 15 cadre medicale. S-au cerut documente medicale, dar, din datele preliminare, putem confirma că pacienta gravidă avea unele comorbidități, între care diabet zaharat cu dependentță de insulină și obezitate", a spus Timiș.

Șefa Secției ATI II a SCJU, Teodora Olariu, de unde fusese transferată gravida la Timișoara, susține că, din punctul său de vedere, pacienta a fost tratată corespunzător.

"A fost transferată la noi de la Secția Chirurgie II, având următoarele diagnostice: infecție cu SARS-CoV-2, insuficiență respiratorie, sarcină în săptămâna 28, diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate gradul II. A ajuns la noi la Terapie Intensivă pentru ca la Spitalul Matern nu exista terapie intensiva pentru COVID-19. La internare, bolnava a fost ventilată pe mască de oxigen, iar în cursul nopții de 29 spre 30 iulie, bolnava a fost destul de recalcitrantă, a refuzat masca și a dat-o jos, spunând că nu mai vrea să rămână internată. S-a deplasat singură la toaletă, a revenit, personalul i-a pus din nou masca noninvazivă. La ora 8,00 a fost reevaluată de medic, iar la 9,30 i-a scăzut din nou saturația de oxigen. Am decis să o transferăm la un spital de grad superior pentru ca era un caz problemă, o gravidă cu probleme. Bolnava a stat doar pe oxigen în salvare, a facut stop cardio-respirator pe drum când era deja în Timiș. Cand a plecat de aici, saturația de oxigen era între 90 și 92, ea s-a desaturat pe salvare", a afirmat Olariu.

Întrebată de ce nu a fost intubată daca a fost un caz grav, Teodora Olariu a spus că "bolnava se deplasa singură": "Un bolnav cu care poți să comunici, care se deplasează singur, nu consider că trebuie intubat, trebuie ventilat".

DSP va sesiza si Colegiul Medicilor cu privire la acest caz.

Vă reamintim că o femeie gravidă din Arad, infectată cu COVID-19, a decedat joi dupa-amiază, în ambulanța cu care era transferată de la spital din Arad la Timișoara. Femeia mai avea acasă încă patru copii. 



Mai multe articole despre:
deces gravida covid arad