MENIU

Tratat de extrădare între România și Malaezia, adoptat de Guvern - Ce prevederi sunt în proiectele de lege

Guvernul României

Guvernul a adoptat, luni, proiecte de legi pentru ratificarea tratatelor între România şi Malaezia privind extrădarea. În ultimii ani, mai mulți români au fost condamnați la moarte de regimul din Malaezia din cauza traficului de droguri. 

Două proiecte de lege pentru ratificarea tratatelor între România şi Malaezia privind extrădarea şi asistenţa judiciară reciprocă în materie penală au fost adoptate de Executiv. Tratatul între România şi Malaezia privind extrădarea a fost semnat la Kuala Lumpur, pe 6 decembrie 2021. Decizia vine după ce mai mulți români au fost condamnați la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri.

Tratatul între România şi Malaezia are în vedere facilitarea cooperării dintre autorităţile judiciare române şi cele malaeziene, existând, totodată, posibilitatea recurgerii şi la alte forme de asistenţă, în măsura în care acestea sunt permise de legislaţia ambelor state.

- PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind extrădarea, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021
Guvernul a adoptat proiectul de lege. Astfel, România și Malaysia se angajează să îşi extrădeze reciproc orice persoană aflată pe teritoriul uneia dintre părți şi care este învinuită sau judecată pentru o infracțiune sau este urmărită în vederea executării unei pedepse privative de libertate aplicate de autorităţile judiciare ale părților. Tratatul prevede obligația de extrădare, infracțiunile extrădabile, motivele de refuz, regulile privind extrădarea propriilor cetățeni, procedura de extrădare şi alte dispoziții.

- PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind asistența judiciară reciprocă în materie penală, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021
Guvernul a adoptat proiectul de lege. Tratatul privind asistența judiciară în materie penală are în vedere facilitarea cooperării dintre autoritățile judiciare române și cele malaysiene, existând totodată posibilitatea recurgerii și la alte forme de asistență, în măsura în care acestea sunt permise de legislația ambelor state.
Tratatul reglementează domeniile în care părțile urmează să își acorde asistență reciprocă, precum și domeniile exceptate; localizarea sau identificarea persoanelor și a obiectelor; efectuarea de comisii rogatorii, inclusiv audierea prin video-conferință; autoritățile centrale competente; executarea cererilor de percheziție, sechestru și confiscare; transmiterea de documente, materiale de probă și obiecte.
De asemenea, sunt prevăzute prevederi cu privire la forma și conținutul cererii de asistență judiciară, situațiile în care executarea unei cereri poate fi refuzată, obligația pentru asigurarea confidențialității și restricții privind folosirea probelor și informațiilor în alte scopuri decât cele decurgând din cererea de asistență.
Comunicarea între autoritățile judiciare române și cele malaysiene se va realiza prin intermediul autorităților centrale desemnate în acest scop.

Potrivit Guvernului, prin Tratatul între România şi Guvernul Malaeziei, cele două țări se angajează să îşi extrădeze reciproc orice persoană aflată pe teritoriul uneia dintre părţi şi care este învinuită sau judecată pentru o infracţiune sau este urmărită în vederea executării unei pedepse privative de libertate aplicate de autorităţile judiciare ale părţilor.

În document este prevăzută și obligaţia de extrădare, infracţiunile extrădabile, motivele de refuz, regulile privind extrădarea propriilor cetăţeni, procedura de extrădare şi alte dispoziţii.

Documentul reglementează domeniile în care părţile urmează să îşi acorde asistenţă reciprocă, precum şi domeniile exceptate; localizarea sau identificarea persoanelor şi a obiectelor; efectuarea de comisii rogatorii, inclusiv audierea prin video-conferinţă; autorităţile centrale competente; executarea cererilor de percheziţie, sechestru şi confiscare; transmiterea de documente, materiale de probă şi obiecte.

Sunt prevăzute prevederi cu privire la forma şi conţinutul cererii de asistenţă judiciară, situaţiile în care executarea unei cereri poate fi refuzată, obligaţia pentru asigurarea confidenţialităţii şi restricţii privind folosirea probelor şi informaţiilor în alte scopuri decât cele decurgând din cererea de asistenţă. Comunicarea între autorităţile judiciare române şi cele malaeziene se va realiza prin intermediul autorităţilor centrale desemnate în acest scop.

În 2018, trei cetăţeni români erau în stare de detenţie în Malaezia pentru trafic de droguri, dintre care doi erau condamnaţi definitiv la pedeapsa capitală.