MENIU

Tratamentul cu ventuze, mit sau realitatea? Iată ce spun specialiştii

Tratamentul cu ventuze, mit sau realitatea? Iată ce spun specialiştii

Răcelile, junghiurile și tusea sunt doar câteva dintre problemele pe care bunica le trata cu ajutorul ventuzelor. Datorită beneficiilor dovedite de-a lungul timpului, terapia cu ventuze este utilizată nu numai pentru ameliorarea bolilor, ci și ca aliat al frumuseții.

Parte din medicina tradițională, cu rădăcini în cultura chineză, tratamentul cu ventuze este aplicat cu succes încă din cele mai vechi timpuri și are efecte benefice imediate. Asemănătoare din punct de vedere al beneficiilor cu acupunctura, ventuzoterapia acționează pe mai multe planuri.

„Aplicate la locul și momentul potrivit, ventuzele ajută la deblocarea sistemul muscular și a celui energetic. Terapia îmbunătățește circulația sangvină, ameliorează rapid răcelile, nevralgiile, dar ajută și la relaxarea sistemului nervos și întărirea imunități“, spune Doina Ficu, tehnician maseur și consultant Feng Shui la Centrul de Sănătate și Viață Armonia, București.

În ce contă procedura

Pe timpuri, ventuzele erau nelipsite din trusa medicului și nu numai atât, ele se găseau aproape în fiecare casă. Cele tradiționale sunt pahare din sticlă (ventuze calde) cu pereții îngroșați, de dimensiuni reduse, semirotunde, însă în prezent sunt mai des folosite cele din cauciuc (ventuze reci).

„După aplicarea ventuzelor, se așteaptă 10-15 minute pentru ca în interiorul lor să se formeze mici echimoze. Se observă că pielea se ridică ușor sub acțiunea presiunii create, își modifică aspectul și umiditatea crește în interiorul ventuzei“, explică tehnicianul maseur.

După scoaterea ventuzelor, se aplică pe piele un gel sau o cremă hidratantă și se masează ușor. Potrivit specialiștilor, urmele lăsate (dispar în 3-4 zile) pe piele pot indica intensitatea afecțiunii pentru care s-au aplicat, în funcție de gradul de înroșire (de la roz până la roșu închis).

Dureri de spate? Ventuzoterapia te ajută!

O bună modalitate de tratare a durerilor reumatismale, a celor de spate care apar în urma unui efort fizic prea mare, dar și a celor articulare este terapia cu ventuze. Poziționate corect, ventuzele (atât cele din sticlă, cât și cele din cauciuc) ajută la îmbunătățirea circulației sangvine din zona dureroasă, la reducerea inflamației și relaxează mușchii, astfel încât supărătoarele dureri dispar.

„Atunci când se aplică pe corp, ventuzele din sticlă se formează la nivelul pielii un vid sau un semivid. Căldura emanată în interiorul ventuzei are efect benefic și ajută la ameliorarea durerilor“, adaugă tehnicianul Doina Ficu.

Grăbesc eliminarea toxinelor

Pe lângă beneficiile pe care le aduce în cazul bolilor reumatismale, articulare și respiratorii, tratamentul cu ventuze mai este recomandat și pentru a grăbi la eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism. Aplicarea ventuzelor acționează direct asupra țesuturilor, ajutând astfel la reducerea depozitelor de grăsime, respectiv la eliminarea toxinelor din organism.

În plus, prin plimbarea ventuzei pe corp (fără ca aerul să iasă din ea), după ce a fost fixată, majoritatea grupelor de mușchi sunt masate, ceea ce ajută la tratarea bolilor musculare. „Pentru masaj se aplică în general două ventuze, una în zona spatelui și una la nivelul umerilor. Rezultate mai bune se obțin dacă se repetă procedura după o pauză de 3-4 zile“, explică tehnicianul maseur.

Tratamentul cu ventuze, mit sau realitatea? Iată ce spun specialiştii

Tratamentul cu ventuze nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de alcoolism, care sunt diagnosticate cu boli ale sângelui (anemie, hemofilie, leucemie, probleme de coagulare). De asemenea, cel mai bine este ca procedura să fie realizată de către un specialist, cu atât mai mult că există unele zone unde nu trebuie aplicate ventuzele.

Sursa: clicksanatate.ro

Mai multe articole despre:
sănătate ventuze tratamentul cu ventuze