Tratamente naturiste cu scorţişoară. Ce proprietăţi terapeutice are acest condiment?
De fiecare dată când adăugăm scorţişoară în farfurie, aducem un mare beneficiu stării noastre de sănătate. Tratamentele naturiste cu scorţişoară sunt recunoscute de secole datorită proprietăţilor antiinflamatoare, antibacteriene şi antioxidante.
Scorţişoara este un condiment ce provine din scoarţa aromată a arborelui Cinnamomum ceylanicum blume, originar din Sri Lanka. Ea ne încântă papilele gustative atunci când o folosim pentru a aromatiza produsele de cofetărie, dar în ţările orientale este folosită şi la unele preparate culinare.
Cert este că, atunci când o consumăm, scorţişoara ne îmbunătăţeşte digestia, reglează apetitul, iar beneficiile din punct de vedere al sănătăţii sunt numeroase.
Consumul de scorţişoară duce la creşterea nivelului de sodium din creier, ceea ce ajută la repararea neuronilor şi la crearea de noi conexiuni, potrivit dr. Gary Wenk. El susţine că scorţişoara este benefică în caz de Parkinson şi Alzheimer.
Un studiu a demonstrat că scorţişoara îmbunătăţeşte circulaţia sangvină în cazul persoanelor predispuse la ateroscleroză (depuneri pe vasele de sânge). În plus, scorţişoara ajută la stimularea metabolismului şi arderea grăsimilor, fiind un aliat de nădejde al persoanelor care vor să slăbească.
Un alt atu important al scorţişoarei: este un bun tonic cardiac şi revigorant al întregului organism, scrie Adevărul.
Cura cu scorţişoară este indicată pentru a combate oboseala şi stresul. Există studii care susţin că o jumătate de linguriţă de scorţişoară pe zi reprezintă reţeta pentru a reduce glicemia şi a ţine sub control diabetul.
Proprităţile antibacteriene ale scorţişoarei face din aceasta un foarte bun remediu pentru dureri în gât, viroze, bronşită. Dr. Ruxandra Constantina recomandă prepararea unei infuzii din 1-2 batoane de scorţişoară într-o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat câteva minute. Puteţi consuma această infuzie simplă, cu miere sau în combinaţie cu ceaiul preferat.
Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, scorţişoara poate calma durerile menstruale. Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi câteva picături de ulei esenţial de scorţişoară pe o compresă călduţă şi să o aplicaţi pe abdomen. Medicii fitoterapeuţi afirmă că scorţişoara poate fi folosită cu încredere şi în cazul infecţiilor urinare şi ginecologice.