Tratamente naturiste cu flori de salcâm: Combat stresul, migrenele şi tulburările digestive
Florile de salcâm sunt excelente ajutoare în lupta cu stresul, migrenele şi tulburările digestive.
Specialiştii recomandă infuzia cu flori de salcâm în numeroase probleme de sănătate, dar florile pot fi folosite şi pentru a da un gust aparte dulceţurilor sau siropurilor.
Preparatele obţinute din flori de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul musculaturii netede gastrice, motiv pentru care sunt indicate în tratamentul durerilor abdominale, a gastritei, în boala de reflux gastroesofagian şi în ulcerul duodenal, conform Adevarul.ro.
În acelaşi timp, florile de salcâm au efect sedativ la nivelul sistemului nervos, reducând nivelul stresului, a anxietăţii şi a oboselii.
Substanţele active din florile de salcâm, împreună cu uleiul volatil, calmează crizele puternice de tuse convulsivă. Se recomandă consumul infuziei cu flori de salcâm de 2-3 ori pe zi. De asemenea, infuzia este indicată şi pentru înlăturarea stărilor de greaţă care însoţesc de regulă migrenele, pentru a combate stresul şi anxietatea. C
În plus, florile de salcâm sunt comestibile şi se pot consuma în diverse salate de fructe, având un puternic efect sedativ, deci remediu contra insomniei.
Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie, oferă o reţetă de astfel de salată-somnifer. Salata se preprară din două mere, trei linguri de flori de salcâm, două linguriţe de miere de salcâm şi cinci-şase linguri de apă plată. Se rad merele, se adaugă mierea, apoi se desprind florile de salcâm de pe tija plantei şi se amestecă în această compoziţie. Apa se adaugă la final, puţin încălzită, şi se amestecă totul foarte bine cu o lingură de lemn sau de sticlă, pentru a evita oxidarea compoziţiei. O astfel de salată se consumă zilnic, timp de o lună. C
Pulberea din flori de salcâm este recomandată persoanelor care suferă de gastrită sau ulcer şi constă în administrarea a câte o linguriţă cu pulbere, de două – trei ori pe zi, înante de masă, pe o perioadă de minimum o lună.
De asemenea, tinctura din flori de salcâm poate ameliora nevralgiile dentare. Se tamponează gingia cu o bucăţică de vată înmuiată în tinctură de salcâm diluată cu apă (trei picături de tinctură în două linguri de apă).