MENIU

Transportatorii critică decizia lui Cătălin Drulă privind taxarea la kilometru: Măsura se justifică dacă ar crește viteza de circulație

Schimbare importantă pentru transportatori

Președintele Federației operatorilor români de transport, Augustin Hagiu, a vorbit miercuri seară, la Realitatea Plus, despre decizia ca rovinieta să nu se mai plătească în funcție de perioadă, ci de distanța parcursă. O astfel de măsură s-ar justifica dacă ar crește viteza medie de circulație pe drumurile naționale, consideră acesta. 

Hagiu a precizat că, în România, viteza medie de circulație este de 40-45 de km/h.

”Dacă este o idee serioasă, ar trebui făcut un studiu de impact pentru că s-ar putea să mute costurile operaționale undeva mai sus și nu ar fi de dorit. 
Când ai o viteză medie de 4-45 de km/h nu poți veni cu o astfel de idee pentru că nu se poate justifica de ce este un cost mai mare având în vedere că distanța se parcurge într-un timp mai mare decât în Ungaria, de exemplu.
O companie de transport românească, care face transport național, ajunge la 18.000 de km efectuați pe an. O companie care face transport în afara țării, ajunge până la 120.000-140.000 de km anual. 
Măsura nu trebuie să afecteze persoanele fizice. Trebuie să discutăm în contextul unei creșteri a vitezei medii de circulație la nivel național, care nu se poate realiza decât prin infrastructură, dacă construim”, a spus Augustin Hagiu.

Reacția vine după anunțul ministrului Cătălin Drulă, conform căruia transportatorii rutieri vor plăti rovinieta în funcție de distanța parcursă.
”Vor plăti per kilometru parcurs, nu pe timp. În momentul de faţă, fie că îţi iei pentru camion o rovinietă pe o zi, pe o săptămână, e pe timp. Pe viitor, vor plăti pentru distanţa parcursă. În felul acesta vor plăti mai corect costul drumului, drumurile nu sunt gratis. Aşa cum sunt ele în România şi totuşi reţeau de autostrăzi creşte. Iată, spuneam că la sfârşitul anului ajungem la 1.000 de km în operare. (...) 
Cât despre rovinieta care va rămâne pentru traficul uşor, cred că şi aici putem vorbi despre o ajustare de tarif doar în momentul în care ieşim din pandemie”, a spus Drulă la Radio România Actualități. 

Ministrul Transporturilor a precizat că modificarea sistemului de taxare pentru rețeaua de drumuri și autostrăzi este stabilită printr-o Directivă Europeană și a fost o condiție pentru finanțarea proiectelor de infrastructură prin Planul Național de Redresare și Reziliență.