Transportatorii au încheiat protestul, după aproape şapte ore
Sute de taximetrişti au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei, între orele 9:00 - 16:00, aceştia fiind nemulţumiţi de pirateria ilegală din transporturi.
UPDATE: "Am discutat cu ministrul Gabriel Petrea (ministrul pentru Dialog Social - n. r.). Concluzia a fost că ne păcălesc, aşa cum ne păcălesc de fiecare dată, dar nu e problemă. Ca să venim să stăm aici 12 ore şi să nu obţinem ceea ce trebuie să obţinem, adică nu bani, nu facilităţi fiscale, vă spun că este o pată neagră pe obrazul Guvernului, nu pe obrazul nostru. Se pare că interesele sunt foarte mari în acest moment în această sintagmă ('în mod repetat' din Legea 38/2003 - n. r.) . M-a sunat acum câteva minute ministrul Gabriel Petrea şi mi-a spus că îi face (premierului - n. r.) informarea scrisă, în şedinţa de Guvern. Urmează să îi facă acea informare scrisă şi ne va comunica decizia. Din punctul nostru de vedere, domnule prim-ministru, decizia este una singură. Să ţineţi cont şi de hotărârea Curţii de Justiţie Europene şi să ţineţi cont până la urmă de poliţiştii de pe stradă, care îngheaţă de frig toată iarna, să ţineţi cont de jandarmerie, care a stat cu noi aici, să ţineţi cont că legea nu poate fi aplicată din cauza acestei sintagme şi să ţineţi cont că, indiferent de unde venim, noi muncim în această ţară şi trebuie să respectăm aceeaşi lege. Transportul în România este reglementat prin lege, este foarte clar. Nimeni nu poate să nege lucrul acesta. Nu putem lua o maşină şi ne apucăm de transport public de persoane, în spatele unor aplicaţii", a spus preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, la finele acţiunii de protest.
Transportatori din Bucureşti şi din ţară au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei, cerând modificarea Legii 38/2003 în vederea eradicării activităţii neautorizate şi nelicenţiate din domeniul transporturilor rutiere de persoane - de taxi, rent a car şi prin curse regulate sau ocazionale.
"Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) anunţă reluarea protestelor anunţate în Bucureşti, mâine, de la ora 9:00, pentru a cere modificările legislative promise de ministrul Transporturilor, Felix Stroe. La protest vor participa până în 5.000 de transportatori, din Bucureşti şi reprezentanţi din alte oraşe ale ţării. Chiar dacă primarul general, Gabriela Firea, a luat hotărârea eliminării concurenţei neloiale din Bucureşti, restul ţării suferă în continuare din cauza concurenţei neloiale şi a pirateriei, astfel încât protestele vor continua", se menţionează într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR),
După discuția pe care o delegație a protestatarilor a avut-o cu premierul Tudose, înainte de ședința de Guvern, președintele COTAR a anunțat că protestul va continua și în următoarele două zile și i-a îndemnat pe protestatari să "pună mâna pe telefon" și să-i cheme și pe transportatorii din țară.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a reluat protestele miercuri dimineață, pentru a cere modificările legislative promise de ministrul Transporturilor, Felix Stroe. La protest au participat 5.000 de transportatori, din București și reprezentanți din alte orașe ale țării.
Potrivit unui comunicat COTAR, chiar dacă primarul Gabriela Firea a luat hotărârea eliminării concurenței neloiale din București, restul țării suferă în continuare din cauza concurenței neloiale și a pirateriei, astfel încât protestele vor continua.
Miercuri C.O.T.A.R. a renunțat la protestul care deja era anunțat, în contextul funeraliilor regale, dar și pentru a aștepta ca ministrul Transporturilor, Felix Stroe, să-și ducă la îndeplinire promisiunea pe care ne-a făcut-o, la întâlnirea la care ne-a convocat înainte de mitingul anunțat.
„Astăzi am aflat, din surse sigure, că mâine nu se va discuta ordonanța pentru modificarea legislativă, astfel încât să fie eliminată pirateria și să se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat. Domnul ministru Felix Stroe și-a luat angajamentul ferm ca la ședința de Guvern din data de 20 decembrie sa fie promovată Ordonanța de Urgență care să elimine sintagma "în mod repetat" din legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului să poată aplica legea în mod unitar și pentru a eradica actvitatea neautorizată și nelicențiată din domeniul transporturilor rutiere de persoane - de taxi, rent a car și prin curse regulate sau ocazionanle. Așteptăm de mai mulți ani această OUG care să oprească pirateria și activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale. Această OUG trebuie să elimine în primul rând sintagama “în mod repetat” din legea 38/2003, introdusă în anul 2015, astfel încât să facă imposibilă activitatea organelor de control care ar vrea să aplice legile. Prin introduerea acestei sintagme, organele de control sunt obligate să demonstreze mai întâi caracterul repetat al contravenției, înainte de a lua măsurile legale împotriva celor care fac transport de persoane neautorizat și nelicențiat”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte C.O.T.A.R.
Protestul a fost anunțat în contextul în care transporturile rutiere, care aduc anual 4,7% din PIB, au fost supuse concurenței neloiale cu sprijinul autorităților statului care au tolerat pirateria și entitati ,care au funcționat fără să respecte legile.
În România sunt 110.000 de transportatori, însemnând cei care fac transport în regim de taxi și închiriere, precum și cei care au investit în transporturile de persoane care au curse regulate, ocazionale.