MENIU

Transportatorii amenință și ei cu proteste de amploare, după ce șoferii de rând au blocat benzinăriile

Protest la Botoșani (sursă foto: FB/Silviu Constantin)

Transportatorii amenință cu proteste de amploare față de scumpirea galopantă a carburanților și lipsa de reacție a guvernului. Operatorii solicită plafonarea prețurilor carburanților, după modelul statelor vecine. Anunțul vine după ce șoferii au început deja să se organizeze și să blocheze benzinării din toata țara, iar la finalul lunii se face mobilizare pentru proteste de amploare, la care se estimează participarea a circa 200.000 de oameni. 

"NU e vorba de a bloca străzile sau autostrăzile, pentru că ele sunt deja blocate, în zonele de frontieră. Amenințarea este legată de alinierea costurilor și este foarte important ca un astfel de moment să aibă o mare susținere publică, ca alături de persoanele juridice și persoanele fizice să-și arate nemulțumirea, cu speranța ca factorii decizionali să nu mai doarmă în papuci, să nu mai vină la TV să ne spună că trebuie să stăm liniștiți, pentru că România are depozite de țiței, ci să se se apuce de treabă.

Modelul pe care noi l-am propus și care este deja funcțional în Europa, noi am dat doar 2 exemple, Slovenia și Ungaria, acolo unde prețurile au fost plafonate și pentru firme și pentru persoane fizice, avem nevoie de o astfel de perioadă de amânare și avem nevoie și de cotă redusă la TVA de 5% pentru transportul public", a explicat Augustin Hagiu, președintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport, în direct la Realitatea Plus.

"Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe", a mai precizat Hagiu.
 
Într-un comunicat de presă, Federația Transportatorilor a salutat iniţiativa legislativă parlamentară prin care cota TVA pentru serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5%, însă solicită Guvernului ca măsură să aibă forma unei ordonanțe de urgenţă pentru a putea avea efecte imediate, urmând ulterior să fie transmisă Parlamentului pentru promulgarea prin lege.