MENIU

Transferul lui Aleksei Navalnîi la Berlin, blocat de Kremlin. Opozantul lui Putin este în comă după ce ar fi fost otrăvit

Aleksei Navalnîi Foto: Facebook.com/Olga Bulgakova

Se fac eforturi pentru transferul liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi din Siberia la Berlin pentru tratament, după ce acesta a intrat în comă, existând suspiciuni că a fost otrăvit cu un halucinogen puternic, relatează DPA, potrivit Agerpres. Un avion medical era pregătit să decoleze din Germania la miezul nopţii (22.00 GMT) spre Rusia, pentru transportarea lui Navalnîi la Berlin, după obținerea acordului autorităților de la Kremlin.

 

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, de 44 de ani, a fost internat, joi dimineață, într-un spital din Siberia, cu simptome a ceea ce purtătoarea sa de cuvânt califică drept „otrăvire”, după ce avionul în care se afla pentru a ajunge la Moscova a aterizat de urgenţă la Omsk, aflat la 740 de km de orașul din care a plecat - Tomsk.

Susţinătorii principalului opozant al lui Vladimir Putin au anunțat joi seară că au primit permisiunea ca Navalnîi să fie tratat la spitalul Charite din Berlin, a declarat producătorul de film Jaka Bizilj, președintele ONG-ului care vrea să asigure transportul acestuia, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiş, a precizat însă că autorităţile sanitare ruse nu şi-au dat încă acordul ca acesta să fie transportat în Germania din oraşul siberian Omsk.

Anterior, Kremlinul precizase că dacă va primi o cerere de evacuare a lui Navalnîi o va lua în considerare cu promptitudine: „Cu siguranţă îi dorim o recuperare grabnică, ca oricărui cetăţean al ţării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Între timp, Angela Merkel a declarat joi seara, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Macron, că Navalnîi va putea beneficia de „tot ajutorul medical în Franţa sau Germania”.

Un avion medical urma să decoleze din Germania la miezul nopţii (22.00 GMT) spre Rusia, pentru transportarea lui Navalnîi la Berlin, potrivit anunțului făcut joi seară de ONG-ul german care a închiriat aparatul de zbor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Vom trimite la miezul nopţii un avion-ambulanţă cu echipament medical şi specialişti cu care Navalnîi va putea fi adus în Germania", a declarat preşedintele ONG-ului Cinema for Peace, Jaka Bizilj și a precizat că speră să obţină acordul diferitelor autorităţi „în cursul serii" de joi pentru a putea încheia cu bine întreaga operaţiune.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății din Omsk au anunțat că o decizie privind transportul va fi luată de un consiliu de medici, la care vor participa și specialiști din Moscova.

În spațiul public au apărut, joi, mai multe informații potrivit cărora este posibil ca Navalnîi să fi fost otrăvit cu un ceai pe care l-ar fi băut în aeroportul din Tomsk înainte de a urca în avionul cu care trebuia să ajungă în Moscova. Cea care susține acest lucru este purtătoarea sa de cuvânt, scrie Associated Press, pentru că la bord nu ar fi consumat nimic, nici băutură, nici mâncare. În timpul zborului, Navalnîi a început să transpire, iar după ce a mers la toaletă și-a pierdut cunoștința și a fost în comă în stare gravă de atunci.

Între timp, pe rețelele sociale a apărut o ultimă fotografie pe care Navalnîi o făcuse înainte de a se urca în avion. Fotografia a fost făcută în autobuzul care îl ducea către avion. Navalnîi zâmbește, deja băuse ceaiul în cafeneaua din aeroportul Tomsk, pentru ca, după câteva minute, în avion, avea să se simtă rău și să își piardă cunoștința în timp ce era în toaletă.

O altă fotografie de pe rețelele de socializare îl arată pe Navalnîi în cafeneaua din aeroportul din Tomk, înainte de decolarea avionului spre Moscova.

Incidentul de joi privind posibila otrăvire a lui Navalnîi vine după ce, în urmă cu exact o lună, acesta anunța că va închide Fundația sa Anticorupție din cauza numeroaselor amenzi primite ca urmare a investigațiilor făcute.

Aleksei Navalnîi (Alexei Navalny), celebru avocat și activist anti-Putin și blogger anti-corupție a coordonat o serie de proteste de amploare națională împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pe al cărui partid, aflat la guvernare, Rusia Unită, îl numește „un grup de infractori și hoți”. Navalnîi a fost exclus din cursa prezidențială în 2018 ca urmare a condamnării sale într-un caz în care a fost acuzat de fraudă, cu toate că liderul opoziției a negat cu vehemență acuzațiile conform cărora ar fi primit finanțare externă pentru manfiestațiile organizate. 

Fundația sa, specializată în publicarea unor investigații privind luarea de mită la nivel înalt, a fost dată în judecată de o parte a subiecților anchetelor sale, unii având câștig de cauză. Navalnîi a declarat atunci că ultimele amenzi impuse de instanță în valoare aproape 88 de milioane de ruble (aproximativ 1,07 milioane de euro) reprezintă ultima picătură pentru fundație.

Suspiciuni de otrăvire a sa au mai existat în ultimii ani. În august 2019, Aleksei Navalnîi a depus plângere pentru otrăvirea sa în timpul detenției, în final dovedindu-se că nu a fost vorba de otrăvire. În urmă cu doi ani, opozantul lui Putin a stat și peste 30 de zile în închisoare după ce a îndemnat la proteste masive, în septembrie 2018, după ieșirile a zeci de mii de persoane în stradă împotriva regimului Putin, în ianuarie 2018. Lui Navalnîi i s-a interzis să candideze și la alegerile prezidențiale din 2018, fiind ridicat de poliție cu aproape o lună înaintea scrutinului electoral.

Navalnîi, opozantul Kremlinului, a fost permanent supravegheat de autoritățile ruse. ONG-ul său a fost acuzat și de spălare de bani

În ultimii ani, birourile fundației sale au făcut subiectul a numeroase razii, autoritățile au înghețat conturile sale bancare, iar angajații și voluntarii au fost reținuți în mod frecvent pentru participarea la mitinguri și proteste. Este și cazul lui Ruslan Şavedinov (Shaveddinov), de 23 de ani, care a fost arestat în locuinţa sa din Moscova, anul trecut, în preajma Crăciunului. şi trimis la 2.000 de kilometri depărtare, în arhipeleagul Novaia Zemlea, din regiunea Arhanghelsk. El a fost „clasat” drept "agent al străinătăţii" şi ţintă a unei anchete pentru "spălare de bani". Navalnîi a a acuzat atunci  autorităţile ruse de răpire. Momentul „răpirii” a fost prezentat de Navalnîi pe contul său de pe o rețea de socializare.

Arestarea unuia dintre colaboratorii săi a fost unul din primele efecte vizibile ale legii promulgate de liderul de la Kremlin la începutul lunii decembrie 2019. Acțiunea controversată a autorităților ruse a venit după ce a intrat în vigoare extinderea statutului de „agent străin”, prin care inclusiv persoane fizice, mai ales ziarişti și activiști împotriva regimului Putin, ar putea fi  declarate „agenţi străini".

Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) a fost declarat „agent străin” de Guvernul Rusiei în octombrie 2019,  devenind astfel obiectul mai multor verificări din partea autorităţilor. Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) este la originea mai multor anchete ce denunţă modul de viaţă şi infracţiunile elitelor ruse. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat la începutul lunii decembrie 2019 legea care permite extinderea statutului de „agent străin” la jurnalişti şi internauţi, și nu numai. După modificarea legii mass-media şi informaţiilor, inclusiv persoane fizice, mai ales ziarişti și activiști, ca Navalnîi, pot fi declarate „agenţi străini". În Rusia, prestigioasa organizaţie neguvernamentală Memorial, asociaţia anticorupţie a opozantului Aleksei Navalnîi, şi postul de radio RFE/Radio Svoboda, finanţat de Congresul american, sunt deja catalogate drept „agent străin”.

În august 2019, Aleksei Navalnîi a depus plângere susținând că ar fi fost otrăvit în timpul detenției, în urma căreia ar fi făcut o alergie. În final, autoritățile medicale au anunțat că nu a fost găsită „nicio substanță toxică” în corpul acestuia. 

Navalnîi a fost închis și în urmă cu doi ani după ce a îndemnat la proteste masive, în septembrie 2018, după ieșirile a zeci de mii de persoane în stradă împotriva regimului Putin, în ianuarie 2018. Lui Navalnîi i s-a interzis atunci să candideze la alegerile prezidențiale din 2018, fiind ridicat de poliție cu aproape o lună înaintea scrutinului electoral. El își anunțase intenția de a candida pentru Kremlin încă din 2016. După reținerea sa înaintea alegerilor din 2018, Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să boicoteze şi să supravegheze alegerile prezidenţiale din 18 martie 2018, câștigate în final, de Putin, aflat astfel la al patrulea mandat prezidențial. 

Navalnîi a organizat mai multe proteste de o mare amploare în 2017, reunind zeci de mii de oameni în întreaga Rusie. Peste 1.000 de persoane, printre care și opozantul lui Putin, au fost arestate la manifestația cea mai amplă din martie 2017.

În urmă cu șase ani, în decembrie 2014, Navalnîi a fost declarat vinovat de justiţia rusă pentru deturnare de bani în detrimentul filialei companiei franceze Yves Rocher şi condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Navalnîi le-a cerut atunci susţinătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta. Peste 100 de oameni au fost arestați atunci.