MENIU

TRAIAN BĂSESCU, despre campania negativă a PSD împotriva sa

<p>Preşedintele Traian Băsescu</p>

Preşedintele României, Traian Băsescu, invitat la emisiunea Evenimentul Zilei de la B1 TV, a vorbit despre campania negativă a PSD împotriva sa.

Preşedintele României, Traian Băsescu, invitat la emisiunea Evenimentul Zilei de la B1 TV, a vorbit despre campania negativă a PSD împotriva sa.

"Hai să lămurim ce înseamnă regimul Băsescu, o justiţie care a început să funcţioneze, un regim în care România a recuperat 10.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră, regimul în care s-au promovat patru coduri. Regimul în care s-a dat legea Educaţiei.

În care s-a redus numărul de funcţionari şi multe altele, dacă domnul Sârbu crede că acest regim  trebuie înlocuit cu regimul baronilor, îi spun că rămâne un om deformat.

Cred că este o fărâmă de adevăr, astfel de adevăruri prind. Populaţia este atacată de Trustul Intact cu astfel de mesaje.

Nu poţi să ai pretenţia ca toată populaţia să înţeleagă ce s-a întâmplat de când eu sunt preşedinte, în aceşti 10 ani, dar aceşti ani au fost cei mai buni ani de când este România unitară, char dacă am trecut şi printr-o criză.

Niciuna din fiicele mele nu e atacată zilnic. Fac nişte jocuri specifice oamenilor necistiţi, vor îngropa România pentru că vor face o Românie a Baronilor. O spun cinstit, reformele nu sunt ireversibile.

Cu influenţa pe care o pot avea partenerii, nu pot face nimic decât declaraţii. Uitaţi-vă în Ungaria. În schimb, efectul este în zona economică. Devii un stat în care partenerii nu mai au încredere. Reformele nu sunt ireversibile, cum s-au dovedit şi în Ungaria. Există riscul numirilor. Are trusturi de presă la dispoziţie, care infectează spaţiul public.

Marea problemă a PSD-ului este că el ca partid mare nu are un comportament democratic, este exact mesajul pe care ni l-au dat americanii: controlul grupurilor nelegitime asupra puterii guvernamentale, apărerea oricărui baron care este adus în faţa forumului. Nu e legitim ca preşedinţii de Consilii Judeţene să controleze ce face primul ministru.  Nu e nici măcar marionetă. Victor Ponta este un supul al baronilor şi al trusturilor media.

Discutăm de oameni politici slabi. Dacă în cei zece ani aş fi acceptat să fiu un supus al lui Voiculescu sau al lui Ghiţă aş fi dus-o foarte bine.

Justiţia nu este curată sută la sută, dar nu este atât de riscantă cum pare. Aduceţi-vă aminte la începutul mandatului meu, erau acolo nişte brontozauri ai justiţiei care nu ar fi acceptat să facă justiţie decât politizată. La Curtea de Apel au mai fost cazuri de corupţie.

Vechea generaţie a rămas cu năravurile cu care a crescut. Pe măsură ce tinerii vor ocupa loc, lucrurile vor deveni din ce în ce mai curate. Problema este de educaţie şi de conştiinţă. Cazurile în care s-a aplicat legea sunt mult mai multe. Trebuie să există sistemul de check  and ballance, undeva puterile trebuie să se întâlnească.

Sistemele nu pot funcţiona independent. Trebuie evitată abordarea discreţionară. Mutarea responsabilităţii propunerii pentru procurori la CSM. Ar trebui lăsată ca o probă de seriozitate. Amestecul politicului în numire este un semn că este controlată. Propunere de la CSM, numire de la preşedinte.

Dreapta după europarlamentare trebuie să ia decizia de a avea un singur candidat cu care să meargă la prezidenţiale. Şansele de victorie ale candidatului dreptului se vor minimaliza. Eu cred că partidele nu vor accepta să fie tutelate. Vasile Blaga, dacă va avea un eşec, va fi în stare să caute orice soluţie ca să scape de eşec. Va căuta soluţii radicale.

Dacă voi discuta serios, voi discuta cu preşedinţii acestor partide de dreapta. Trebuie creat acest mediu politic în România: STÂNGA - DREAPTA. După 25 mai, fiecare candidat vine cu procentele.

Nu e miză, eu sunt total rupt de portul Constanţa, nu am nicio miză. Banii şi controlul e lor. Ponta vrea şi portul Constanţa pentru că trebuie să pună sub control banii de acolo. Portul Constanţa prin legea de funcţionare, banii pe care îi obţine îi reinvesteşte. Stadiul la care se află România, portul Constanţa trebuie să rămână ca infrastructură vitală pentru România, NATO.

Ce te faci dacă Mazăre are spectacole de dat pe acolo? În ceea ce priveşte Rotterdamul este administrat local, cu experienţă locală, dar cu politici naţionale.

Maidanul a fost o reacţie împotriva a oligarhilor din Ucraina. Lupta împotriva corupţiei, a oligarhilor din Ucraina, care le-au închis toate perspectivele. Mesajul este unul care este adresat tuturor ţărilor şi mă tem că poate fi extins.

Se produce o repoziţionare. Rusia nu mai este considerată partenerul nostru. Federeaţia Rusă va fi o ameninţare. România va rămâne pentru mult timp ţară de graniţă. O ţară de graniţă trebuie să fie o ţară extrem de puternică.

CAZUL SPITALUL DE ARŞI

Nu se poate pune un procuror sau un poliţist în spatele fiecărui cetăţean. Totul a plecat de la o reclamaţie. Nu folosea la nimic să iei un medic. Din păcate, sistemul sanitar este cangrenat de corupţie. Aduceţi-vă aminte când am încercat să promovez Legea Sănătăţii. Soluţia corectă era contractul. Eu, spitalul de arşi, am contract cu cinci medici. Trebuie mărite salariile asistenţilor medicali. Legea Sănătăţii ne trebuie în mod obligatoriu.

PONTA, ÎN VIZITĂ LA MAZĂRE

E o sfidare a actului de justiţie. Victor Ponta este dependent şi în partid în soarta lui publică de baronii corupţi. O face ostentativ pentru că asta înseamnă mobilizarea electoratului. Există un electorat pentru care corupţia nu este element ca să nu-l votezi. Mult prea mare toleranţa faţă de corupţie. Şi foarte uşor amăgiţi cu idee: "A furat, dar a făcut ceva şi pentru noi". Oamenii nu înţeleg că s-ar putea face mai mult dacă s-ar fura mai puţin.

Băsescu, despre întâlnirea lui Victor Ponta cu Patriarhul Român şi despre relaţia politică biserică în campanie

Sper ca Biserica să rămână.. Nu poţi să-i ceri Preafericitului, dar ştiu cum a procedat până acum. N-a stimulat Biserica să se implice. Preafericitul e un tip foarte pragmatic, are nevoie de bani să-şi termine Catedrala Mântuirii, este clar că se încearcă apropierea preoţilor de partide. Ce am făcut eu la Cotroceni, având în vedere rolul pe care-l are Biserica Ortodoxă română în străinătate, am decorat pentru mitropoliţii din străinătate.

Băsescu, despre laudele pe care i le-ar fi adus lui Ponta

Ce poţi să aştepţi de la un plagiator şi de la un mincinos? Cum a făcut cu vizele. S-a dus să se pozeze la Prut, bine că nu s-a pus într-o barcă pneumatică. Creşterea economică de acum se datorează lui Boc, creşterea de care beneficiază Ponta este datorită măsurilor pe care le-a luat Guvernul Boc.

Mai multe articole despre:
Băsescu declaraţii Traian Băsescu