Traian Băsescu, acuzat că ar stat în spatele Statului Paralel. Cum se apără fostul șef de stat
Traian Băsescu a fost considerat de-a lungul anilor creatorul Statului Paralel. O structură care, susțin alți oameni politici, ar fi pus România la pământ, a fost subordonată intereselor externe, capitalul național a fost distrus, iar oameni nevinovați și oameni de afaceri au fost intimidați și apoi băgați la închisoare.
Gruparea condusă de către generalii Florian Coldea sau Dumitru Dumbravă și, așa cum s-a speculat, de Traian Băsescu din spate, a devenit treptat o rețea înfricoșătoare.
De-a lungul anilor, mai mulți politicieni au vorbit despre implicațiile fostului Președinte al României în crearea Statului Paralel.
"Primul vinovat, care a creat Statul Paralele, se numeste Traian Basescu", a spus Marian Vanghelie.
Atacat, în direct, din platoul Realitatea Plus, Băsescu se apără: „Am fost șeful statului. Cum adică, implicarea mea în Statul Paralel? Eu am fost șeful statului”.
Traian Băsescu, dezvăluiri incendiare din era Kovesi: ce discuții se purtau la Vila K2 și cine participa la ele
Statul Paralel a fost însă un termen des folosit în anii în care Liviu Dragnea și alți apropiați ai săi erau la putere. Aceștia au făcut acuzații cum că mai multe instituții de forță acționau pentru a decide cine conduce și cine pierde în politică, folosind pârghii, precum sistemul judiciar.
Și parcursul lui Florian Coldea se leagă strâns de fostul președinte Traian Băsescu. În plan politic, generalul ar fi fost un servitor devotat al preşedintelui, iar momentul său de glorie a survenit odată cu eliberarea ziariştilor români răpiţi în Irak în mai 2005. Evenimentul i-a adus promovarea la numai 34 de ani, într-o funcție cu rang de secretar de stat şi gradul de general de brigadă.
Când puterea Statului Paralel ar fi luat amploare, însuși Traian Băsescu, cel care l-a propulsat în funcții înalte pe Coldea, ar fi devenit victima acestuia. Deși nu a recunoscut niciodată că a stat în spatele Statului Paralel, Băsescu a venit și el ulterior cu acuzații grave la adresa lui Coldea.
"Când ai avut o asemenea funcție și ai fost scos la pensie cu o asemenea pensie, n-ai dreptul să ai comportamentul ăsta.
Am zis sa fac un altfel de relatie, sa dau incredere relatiei, sa dau un dram de incredere relatiei dintre presededinte si Servicii, numind oameni din opozitie. Toate lucrurile astea mi s-au intors in cap", a spus Basescu.
Elena Udrea a susținut și ea că Băsescu, după ce l-a numit pe Coldea, nu ar mai fi avut putere să-l dea și jos: "N-a mai putut, nu a mai putut nu a mai avut pueterea sa faca lucrul asta. Statul Paralel era peste tot".
Și Mircea Geoană l-a acuzat în trecut pe Băsescu de implicarea serviciilor în obținerea de informații compromițătoare despre judecătorii din Curtea Constituțională. După o anchetă internă, SRI a decis păstrarea lui Coldea în funcție, anunțând că acesta nu se face vinovat de încălcarea legii.
După 2012, anul celei de-a două suspendări eșuate a lui Traian Băsescu, Coldea a început să fie tot mai des ținta atacurilor și era tot mai acuzat de implicații în jocuri politice. Amploarea luată de lupta anticorupție a dus la apariția expresiei „binomul DNA – SRI”, o serie de politicieni cu dosare penale acuzându-l pe Coldea de implicare ilegală în dosare.