MENIU

TRAGEDIE în larg! O ambarcațiune cu migranți s-a scufundat în Canalul Mânecii. Sunt cel puțin 27 de morți

Migranti în larg FOTO: Profimedia

O ambarcațiune plină cu migranți s-a răsturnat în timp ce traversa Canalul Mânecii, dinspre Franța spre Marea Britanie. Cel putin 27 de oameni și-au pierdut viața. 

Tragedia s-a petrecut miercuri, lângă Calais. La fața locului, operațiunea de recuperare a oamenilor se desfășoară și în acest moment.

''În jurul orei 14:00, un pescar a raportat descoperirea a aproximativ 15 corpuri plutitoare în largul coastei Calaisului. O navă a Marinei Naționale a recuperat mai multe persoane, printre care cinci decedate și cinci inconștiente, potrivit unui raport provizoriu” a transmis Ministerul de Interne francez.

Pe Twitter, ministrul de Interne și-a exprimat ''emoția puternică față de tragedia cauzată de răsturnarea unei bărci de migranți în Canalul Mânecii. Nu putem spune destule despre natura criminală a contrabandiştilor care organizează aceste traversări". Demnitarul a anunțat că se deplasează la fața locului.

Ulterior, numărul victimelor a crescut. Potrivit BFMTV, citat de Lavoixdunord, 27 de cadavre au fost recuperate din apă, în timp ce Franck Dhersin, vicepreședintele Hauts-de-France responsabil cu transportul, indică că ''au fost recuperate 24 de cadavre”.

Într-un comunicat de presă, prefectura maritimă a Canalului Mânecii și a Mării Nordului indică că ''sunt angajate multe mijloace pentru a operațiunea de salvare: trei nave și două elicoptere”. Acestea operează la aproximativ cincisprezece kilometri nord de Calais.

''Operațiunea este încă în desfășurare, mai mulți oameni au fost recuperați. CROSS implementează un sistem aer-mare pentru a căuta eventuale alte persoane pe mare și pentru a-i evacua pe cei găsiți”, transmite prefectura maritimă.

Parchetul Dunkerque a anunțat deschiderea unei anchete.

Premierul Jean Castex a deplâns tragedia si a declarat ca ''gândurile mele se îndreaptă către numeroșii dispăruți și răniți, victime ale traficanților criminali care le exploatează suferința și mizeria”, a indicat șeful guvernului într-un mesaj postat pe Twitter, asigurând că urmărește situația în timp real.

Traversările ilegale ale Canalului Mânecii au crescut de la începutul anului. De la 1 ianuarie 2021, se estimează că peste 21.000 de persoane au trecut ajuns în Marea Britanie din Franța. 

Mai multe articole despre:
tragedie refugiati migranti apa innecati