MENIU

Tragedia din Colectiv. Când a spus adevărul Nicolae Bănicioiu?

<p>Tragedia din Colectiv. C&acirc;nd a spus adevărul Nicolae Bănicioiu?</p>

Asigurăm tot ceea ce este nevoie. Situaţia se stabilizează. Au toate medicamentele. Statul român a arătat că funcţionează. Aşa au sunat declaraţiile ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Iar apoi s-a întors la 180 de grade, solicitând ajutor internaţional. Când a spus adevărul ministrul Bănicioiu?

"Asigurăm tot ceea ce este nevoie", afirma Nicolae Bănicioiu, pe data de 31 octombrie. Tot atunci, acesta spunea că pacienţii au tot ce este nevoie, iar dacă va fi nevoie de transfer în străinătate, se asigură toate demersurile.

"Statul român a arătat că funcţionează. În momentul de faţă putem spune că situaţia este stabilizată", spunea ministrul, în sedinţa de Guvern, din dimineaţa zilei de 31 octombrie.

Câteva ore mai târziu, acesta dădea din nou asigurări: "În toate spitalele, de la început, a existat tot ce este nevoie".

Acelaşi discurs îl avea Nicolae Bănicioiu şi în seara zilei de 31 octombrie: "Eu vreau să vă asigur că tot ce se poate face şi în Germania facem şi noi aici, pentru toţi. Iar de aici dumneavoastră trageţi concluziile, da? Nu cred că au îngrijire mai bună decât aici".

Pe 1 noiembrie, acesta spunea că nu este nevoie de nimic şi că medicii noştrii pot situaţia:"Nu există nicio diferenţă între medicii care au venit şi medicii de aici".

După aceea, pe 2 noiembrie, Nicolae Bănicioiu spunea la Ambasada Franţei că orice ajutor este apreciat şi va fi acceptat: "Într-adevăt a fost o tragedie mare, imensă, la care forte puţini ar fi putut fi pregătiţi",

Pe 3 noiembrie, în sedinţa de Guvern, de asemenea, acesta spunea că orice ajutor este binevenit: "Vom accepta...există deja oferte de ajutor din afara ţării. Din partea câteorva spitale din afara ţării. Orice ne poate ajuta este foarte bine".

Şi în seara acelei zile, Bănicioiu reitera că oice ajutor va fi acceptat: "Repet, acceptăm orice fel de ajutor pe care îl primim de la oricine. Nimic nu este refuzat. Oricine a vrut să ajute este acceptat".

Mai târziu, pe 5 noiembrie, la Spitalul Floreasca, ministrul spunea că nu se va opune niciunui transfer în străinătate. "Vă daţă seama că noi nu ne opunem la niciun transfer şi nu am cum să mă opun, cred că ar mai decompensa un pic situaţia".

La puţin timp, tot în aceeaşi zi, acesta afirma că pacienţii sunt greu transportabili şi că cineva trebuie să îşi asume răspunderea pentru transportul aerian.

Pe 6 noiembrie, întrebat când a cerut ajutor internaţional, Nicolae Bănicioiu spunea că din noaptea accidentului şi din ziua următoare.

În schimb, mecanismul UE de ajutor a fost activat de abia joia trecută.

La trei zile după, Nicolae Bănicioiu susţine că nu a zis niciodată că avem de toate.

"M-au scos din context: domnul Bănicioiu a zis că avem de toate, că nu ştiu ce, că spitalele româneşti arata ca....Nu, eu nu am zis niciodată că spitalele noastre arată mai bine ca în Germania sau... am spus că nu mai arată ca atunci când erau mulţi dintre domnii ăia la guvernare...Dom'le, atâtea dezinformări. Eu nu-mi puteam imagina că-n România se poate întâmpla acest lucru", a spus ministrul demisionar.