MENIU

Tradiţii şi obiceiuri de BOTEZ. Ce trebuie să ştii dacă vrei să fii NAŞĂ

Tradiţii şi obiceiuri de BOTEZ. Ce trebuie să ştii dacă vrei să fii NAŞĂ

Botezul copiilor este unul dintre cele mai importante obiceiuri din religia creștin-ortodoxă.

Mulți dintre părinți își doresc un botez tradițional, iar în cazul în care te invită să fii nașă, trebuie să știi ce obiceiuri de botez ai datoria de a respecta. Însă atribuțiile tale de nașă în timpul botezului nu se vor termina după ce ați ieșit din biserică.

Iată 7 obiceiuri de botez pe care le respectă românii:

1. Înainte de ziua botezului, va trebui să cumperi lumânarea pentru cel mic. Și culoarea fundei acesteia este importantă: fundă albastră sau albă pentru băiețel, fundă roz, roșie sau albă pentru fetiță.

2. De asemenea, va trebui să achiziționezi și o pânză albă mare, necusută și nefinisată, în care să ții copilul după ce îl scoate preotul din cazanul cu apă sfințită. Poți lua și un cordon de lungime medie, cu care să legi pânza. Se spune că dacă este prea lung cordonul, copilul se căsătorește prea târziu, iar dacă este prea scurt, se căsătorește prea devreme.

3. Tot în categoria cumpărăturilor intră și o vestimentație completă pentru cel mic - de la scutece, la hăinuțe și încălțăminte. Va trebui să cumperi și prosopul și săpunul pe care le va folosi preotul înainte de a boteza copilul. Tot nașa sau nașii trebuie să aducă la biserică ulei și vin, care vor fi folosite pentru împărtășanie și mirungere. Vor trebui luate și prăjituri, bomboane, șampanie și suc, pentru a sărbători botezul celui mic.

Citeşte continuarea pe eva.ro.