MENIU

Tradiţii 1 martie. Ce nu trebuie să faci în ziua de Mărţişor

Tradiţii de 1 martie

Mărţişorul reprezintă sosirea primăverii, odată cu ultima luptă pe care o dă iarna , înainte de a lăsa loc unui sezon mai blând, în care natura renaşte. Românii au obiceiul de a sărbători ziua de 1 martie prin diferite ritualuri, menite să le aducă prosperitate şi belşug pentru tot anul.

Tradiţii de mărţişor. În anumite zone din ţară, mărţişorul este purtat toată luna martie (nu doar în primele 9 zile), după care este agăţat de un pom fructifer, care se crede că va aduce belşug în casele oamenilor, la fel ca roadele sale. Dacă cel care prinde ornamentul de copac îşi va pune o dorinţă, aceasta se va îndeplini în cel mai scurt timp, scrie jurnaldenordvest.ro.

O mare parte a satelor din România continuă şi astăzi împodobirea pomilor cu mărţişoare, la începutul lunii aprilie, pentru ca anul să fie unul plin de belşug, iar pomii să fie cât mai bogaţi în roade.

În unele zone predomină superstiţia conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Tocmai din acest motiv femeile nu spală, nu dau cu mătura, ci doar pregătesc bucatele pentru masă.