MENIU

Tradiții și superstiții în prima zi de Paște

<p>Tradiții și superstiții &icirc;n prima zi de Paște</p>

Lumânarea aprinsă de Înviere se păstrează lângă icoana Maicii Domnului, iar primul ou ciocnit, la masa de Paşte, trebuie împărţit de toţi membrii familiei, pentru a fi mereu împreună. Acestea sunt doar câteva dintre obiceiurile şi tradiţiile de Paște, pe care unii români încă le mai păstrează cu sfințenie.

Tradiţia spune că în dimineaţa de Paşte este bine să vă spălaţi pe faţă cu apă în care au fost puse un ou roşu, ca să aveţi obrajii rumeni, unul alb pentru fericire şi un bănuţ pentru belşug. Oul roşu este asociat cu sângele mântuitorului, iar ouăle colorate cu primăvara.

 

Şi soarele primăverii care străluceşte în duminica Paştelui este vestitor de belşug. Creştinii se salută cu "Cristos a Înviat" şi ciocnesc ouă la fel ca acum sute sau poate mii de ani.

Se spune că este bine ca toată familia să mănânce din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Capul familiei trebuie să spargă oul, să-l cureţe şi să-l împartă celorlalţi.

O altă superstiţie spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar, dacă oul are două gălbenuşuri e semn că vă veţi căsători curând. De asemenea, e bine să purtaţi haine noi în ziua de Paşte pentru a avea parte de prosperitate tot anul.

Credinţa populară mai spune că cei născuţi în prima zi de Paşte vor avea noroc toată viaţa.

Mai multe articole despre:
superstiţii Paşte tradiţii dimineata de Paște