MENIU

Tot mai mulți români, loviți de sindromul "COVID LUNG" - cu ce sechele putem rămâne după infectare 

Tot mai mulți români, afectați de sindromul Covid lung / Foto: Inquam, Virgil Simonescu

La luni întregi după ce s-au vindecat de COVID-19, tot mai mulți români ajung la spital cu sindromul "long-COVID" - "Covid lung". Adică, odată trecuți prin boală, încep să dezvolte diferite afecțiuni, care variază de la fibroze pulmonare, oboseală sau dureri de cap, la deficiențe ale ritmului cardiac ori probleme neurologice. 

Încă de anul trecut, cercetătorii din întreaga lume au atras atenția asupra efectelor pe termen lung ale infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Medicii de la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca au demarat la începutul anului un program de tratament pentru pacienții care au rămas cu sechele după ce au suferit de COVID-19. 

România a ajuns, în ultima săptămână, pe locul 1 în lume la decesele cauzate de Covid-19. În ciuda faptului că statele cu rată mare de vaccinare au trecut cu brio de valul 4 al pandemiei, iar la noi, mor sute de oameni infectați în fiecare zi, românii rămân în continuare sceptici cu privire la eficiența vaccinului. 

Într-o postare pe Facebook, Răzvan Cherecheș notează toate simptomele Covid lung, așa cum a fost definit de Organizația Mondială a Sănătății.

"Organizația Mondială a Sănătății a decis definiția sindromului COVID lung:

"Sindromul post COVID-19 apare la persoanele care au avut o infecție SARS-CoV-2 confirmată sau probabilă; acesta apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19, durează cel puțin 2 luni și nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ. Simptomele cele mai frecvente sunt oboseala, dificultate la respirație, disfuncție cognitivă și altele (vezi anexa) - acestea produc un impact asupra funcționării normale. Simptomele pot să persiste din boala inițială sau fie noi, apărute după episodul acut COVID-19. Simptomele pot să fluctueze și să reapară în timp. Pentru copii este o definiție separată"

lista simptomelor care pot să apară în sindromul COVID lung:

durere abdominală
probleme menstruale
afectarea mirosului sau gustului
anxietate
vedere ca prin ceață
dureri în piept
senzația de ceață pe creier
tuse
depresie
amețeală
oboseală
febră intermitentă
diaree
constipație
reflux gastric
durere de cap 
probleme de memorie
dureri articulare
dureri musculare
spasme musculare
durere pe traseul unor nervi
alergii noi
senzație de furnicături
agravarea simptomelor după efort fizic sau mental
dificultate la respirație
probleme de somn
palpitații
țiuit în urechi"