Tot mai multe țări NATO cer INTERDICȚIE aeriană pentru a evita uciderea civililor în masă - Măsura ar putea duce la escaladarea CONFLICTULUI armat
Tot mai multe țări care fac parte din NATO cer să fie luate urgent măsuri în Ucraina. De exemplu, instituirea unei zone de interdicție aeriană. Deși asta ar putea duce la un război între NATO și Rusia, statele care au luat atitudine susțin că trebuie evitată uciderea civililor în masă. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Asta ar împiedica forţele aeriene ruse să bombardeze ţinte din Ucraina.
În a patra săptămână de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, numeroși americani și europeni își presează guvernele pentru a acorda Kievului cât mai mult sprijin militar, insistându-se pe istituirea unei zone de interdicție aeriană.
Prima țară care a cerut asta a fost Estonia. Parlamentul Estoniei a cerut luni statelor membre ONU "să ia măsuri imediate pentru a institui o zonă de interdicție aeriană" deasupra Ucrainei, pentru a preveni apariția de noi victime în rândul civililor, pe măsură ce continuă războiul purtat de Rusia împotriva țării vecine.
Și Parlamentul Lituaniei a cerut recent, în unanimitate, crearea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, într-un vot care a avut loc joi, potrivit DPA. Lituania, ţară membră a UE şi a NATO, este considerată unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei la nivel internaţional.
Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că este doar o chestiune de timp până când asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei se va extinde la membrii NATO, dacă Alianța nu instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale