MENIU

Tot ce trebuie să ştii, dacă te-ai hotărât să pleci CU MAŞINA ÎN STRĂINĂTATE

Tot ce trebuie să ştii dacă pleci cu maşina în străinătate.

Vara este anotimpul în care toţi românii îşi iau concedii pentru a pleca în vacanţă, uneori în străinătate. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi, dacă v-aţi hotărât să plecaţi cu maşina.

În timp ce România are unele dintre cele mai mici amenzi de circulaţie, în alte ţări sancţiunile ajung şi la 3.000 euro, scrie cugetliber.ro. Cei care se pregătesc să plece în concedii peste hotare trebuie să îşi facă puţin timp pentru a studia legislaţia rutieră valabilă în statele în care vor ajunge. Multe ţări au reguli diferite şi au sancţiuni mult mai drastice decât ale noastre. Aceasta în condiţiile în care România este una dintre cele mai blânde ţări din punct de vedere al legislaţiei.

De exemplu, în Franţa, detectoarele de radar sunt strict interzise. Dacă foloseşti un astfel de aparat, pe lângă amenda usturătoare de minim 1.500 euro, te poţi alege şi cu maşina confiscată. De asemenea, în Franţa îţi poate fi confiscat autoturismul dacă parchezi în locuri interzise.

Şi în Austria poţi fi lăsat pieton foarte simplu: dacă eşti prins cu detector de radar sau antiradar, rişti o amendă de peste 4.000 euro şi confiscarea maşinii. Fără autoturism poţi fi lăsat şi în Olanda, dacă depăşeşti limita de viteză cu 80 km/h sau dacă poliţiştii văd urme de rugină pe caroserie sau vreo defecţiune tehnică. Şi în Austria ţi se confiscă maşina dacă nu achiţi amenzile sau taxele de drum. Dacă eşti la prima abatere, după ce plăteşti, maşina îţi va fi înapoiată, însă dacă eşti prins din nou pe picior greşit, vei rămâne definitiv fără ea.

În Germania, Grecia şi Slovacia poţi rămâne fără maşină dacă nu-ţi plăteşti amenzile.

În România, limita de alcoolemie permisă este 0. La fel se întâmplă şi în Cehia, Ungaria şi Slovacia. În alte ţări, însă, un pahar de vin sau chiar mai multe sunt permise. În Estonia, Norvegia, Polonia şi Suedia există o limită a alcoolemiei de 0,2 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ţările ceva mai permisive sunt Bosnia, Muntenegru şi Serbia, cu 0,3 mg/l, Lituania (0,4), Turcia, Spania, Suedia, Slovenia, Portugalia, Italia, Irlanda, Olanda, Grecia, Germania, Franţa, Danemarca, Cipru, Croaţia, Bulgaria şi Belgia, cu 0,5 mg/l alcool pur în aerul expirat. Printre ţările care „încurajează” consumul de alcool la volan se numără Marea Britanie şi Malta, limita alcoolemiei permise fiind 0,8 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Citeşte mai mult pe cugetliber.ro.