Topul celor mai sigure orașe din România, din punct de vedere medical! Ce loc ocupă Capitala
Oradea, reședința și cel mai mare oraș din județul Bihor, este centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România, cu 16 spitale de stat și private, alături de alte peste 90 de cabinete private și zeci de farmacii, arată un studiu realizat recent.
Clasamentul continuă cu orașele Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Pitești și Cluj-Napoca. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orașe din punctul de vedere al facilităților medicale se numără Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași, Constanța, Bacău și Vaslui, potrivit studiului realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research.
La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de români drept regiunea cu cele mai bune facilități medicale, fiind urmată de Maramureș, Crișana și Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepției locuitorilor față de facilitățile medicale în orașele și cartierele lor a fost obținut de Dogrobea, Moldova și Muntenia, în timp ce zona București și Ilfov se află la mijlocul clasamentului.
În general, spun realizatorii analizei, orașele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat și o rată a șomajului scăzută au fost considerate și orașele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe din punct de vedere al facilităților medicale au în medie sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată.
Capitala ocupă, potrivit studiului, locul 9 în acest top. În privința cartierelor cu cele mai bune facilități medicale din București, pe prima poziție se situează cartierul Ștefan cel mare, urmat de zonele Dorobanți, Cotroceni, Floreasca și Aviației.
La polul opus, cartierele desemnate de bucureșteni drept cele mai dezavantajoase din punct de vedere al facilităților medicale sunt Ghencea, Rahova,Chitila, Alexandriei, Baicului și Giulești.
Percepția asupra accesului la cele mai bune facilități medicale este cea de-a treia tema a studiului "Orașele și cartiere din România", ce se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, aproape 170.000 de români au răspuns chestionarului propus de realizatorii studiului.