MENIU

Topul celor mai bune orașe pentru locuit din România. Pe primul loc este o adevărată surpriză

Brașov conduce topul celor mai bune orașe pentru locuit din România. Foto: Youtube

În căutarea unui loc ideal pentru a locui, românii se confruntă cu o varietate de opțiuni, fiecare oraș având propriile sale avantaje și dezavantaje. În acest context, analiza celor 41 de municipii reședință de județ devine esențială pentru a afla ce oraș oferă cele mai bune opțiuni rezidenților săi. 

România, o țară cu o diversitate culturală și peisaje variate, oferă o paletă largă de opțiuni pentru cei care își doresc să se stabilească într-un oraș propice unei vieți de calitate. În căutarea celor mai bune orașe pentru locuit în România, un aspect esențial este percepția locuitorilor și a celor care nu trăiesc în aceste municipii.

O analiză cuprinde 41 de municipii reședință de județ și își propune să ofere o imagine de ansamblu a calității vieții, a facilităților disponibile și a atmosferei din fiecare oraș. Fie că este vorba de oportunitățile de muncă, educație, sănătate sau recreere, fiecare municipiu are propriile sale trăsături și avantaje. 

Indexul evaluează atractivitatea orașelor la intersecția a două dimensiuni-cheie: intenția de mutare și percepția calității vieții în orașe, măsurate printr-o cercetare online realizată de AHA Moments în perioada aprilie-mai 2024, pe un eșantion reprezentativ de 1.200 de respondenți la nivel național1. Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanță Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice.

Apel public către primarul general pentru deblocarea în regim de urgență a procesului de consolidare și refacere a Planșeului Unirii

Cele mai bune orașe pentru locuit din România

Conform rezultatelor, Brașovul este considerat cel mai atractiv oraș din România pentru locuire, obținând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni. Cluj-Napoca se clasează pe locul doi, urmat de Oradea (3), Sibiu (4) și Timișoara (5). Top 10 al celor mai atractive orașe pentru locuire este completat de Constanța (6), București (7), Iași (8), Alba Iulia (9) și Piatra Neamț (10).

Cei doi indicatori principali analizați sunt: orașul ca loc dezirabil pentru mutat, care reflectă percepțiile subiective și emoționale ale oamenilor și calitatea vieții orașului, care oferă o evaluare generală a reputației unui oraș și include atât opiniile rezidenților, cât și pe cele ale non-rezidenților. Scorul final de atractivitate al fiecărui oraș a fost calculat ca media dintre scorul de intenție de mutare și calitatea vieții.

Analiza a inclus și evaluarea a 11 factori care influențează atractivitatea unui oraș pentru mutare/locuire. Oportunitățile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanță relativă în explicarea atractivității, depășind chiar și factori tradiționali precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura de bază.

Alertă Sanitară: 9 decese și 73 de Infecții cu Virusul West Nile din 3 iunie. Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri