Top perle de la simularea examenului de Evaluare Naţională
"Autorul nu a găsit, cred eu, o rimă pe care să o pună cruciş în poezie". Aşa a considerat un elev că trebuie să răspundă întrebărilor de la examenul de Evaluare Naţională! Şi anul acesta, cei care nu au luat prea în serios testele naţionale s-au întrecut în greşeli gramaticale şi de exprimare.
Poezia Riga Crypto şi lapona Enigel, de Ion Barbu, le-a testat înainte de toate creativitatea elevilor!
Un adolescent consideră că: "Lapona Enigel s-a oprit în vegetaţia lui Crypto şi a strigat la el să o lase în pace şi să plece".
Alt elev are, însă, o descriere pentru Crypto: "Crypto este un nărăvaş sterp care o sperie pe Enigel care fuge de el." "Enigel îl refuză pe Crypto, îl ocărăşte şi apoi plecă senină spre soare."
Şi cratima i-a pus din nou în dificultate. De exemplu, un elev crede că: "Rolul acestui semn grafic este să încalece două cuvinte".
Iar exemplele pot continua. De pildă:
"Autorul nu a găsit, cred eu, o rimă pe care să o pună cruciş în poezie". "Una din trăsăturile genului liric este visătoarea"
Contactată telefonic, Florina Rogalski, profesor de limba şi literatura română: "Incapabili să se exprime corect, nu mai discutăm despre fraze incorecte, anacoluturi, cacofonii, pleonasme, redundanţe şi toate celelalte forme de exprimare incorectă, asta după 12 ani de studiu."
Peste 450 de mii de elevii ai claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au început, la începutul săptămânii, simularea Evaluării Naţionale, respectiv a Bacalaureatului, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.