Top cinci alimente care previn cancerul
În fiecare zi, în organismul nostru se produc sute de mii de celule precanceroase, iar alimentația este cea care transformă organismul într-un loc favorabil sau defavorabil dezvoltării lor. Moleculele anticanceroase, conținute în anumite alimente, împiedică aceste celule să progreseze până la stadiul de boală. Alimentația reprezintă un fel de chimioterapie preventivă fără efecte secundare.
Iată alimentele care previn cancerul:
1. Roșiile
Italienii, spaniolii și mexicanii care consumă rosii în cantități apreciabile au un nivel scăzut de cancer de prostată. Acesta se datorează licopenului din tomate care este un pigment resposabil de culoarea sa roșie stacojie, un puternic antioxidant care se pare că ar reduce cu pana la 25-30% riscul de a dezvolta tumori ale prostatei, cu conditâția ca tomatele să fie consumate cel puțin de două ori pe săptămână. Neutralizând radicalii liberi, proveniți din razele ultraviolete, licopenul ajută și la încetinirea îmbătrânirii pielii.
Sfat: fierberea tomatelor cu ulei ( de preferat ulei de măsline) potențează efectele licopenului și absorbția sa în organism.
2. Morcovii
Posedă compuși antiinflamatorii și anticanceroși, bogat în carotenoizi - molecule care interferează cu producția de radicali liberi și le permite să lupte împotriva îmbătrânirii pielii pe care o fac mai puțin sensibilă la acțiunea razelor ultraviolete. Falcarinolul un pesticid natural pe care morcovii îl conțin și care ajută la prevenirea cancerului. În ciuda gustului său dulce, morcovul nu duce la creșterea bruscă a glicemiei în sânge ( indicele său glicemic crșste doar dacă este fiert).
Bonus: bogat în fibre, ameliorează tranzitul intestinal.
3. Algele
Sunt cele mai vechi plante de pe planetă și sunt bogate în fucoidan, fucoxantin care provoacă moartea tumorilor de san și inhibă tumorile de prostată.
Unele dintre alge conțin proteine, minerale și vitamina B12, indispensabilă în formarea globulelor roșii. Conțin și acizi grași omega 3, benefici pentru creier și care scad riscul de boli cardiace. Alte alge cum ar fi kombu, jumătate sărate, jumătate dulci, încetinesc îmbătrânirea grație antioxidanților.
Sfat: bogată în proteine și fier, alga 'douse' cu gust de alune poate înlocui cu succes carnea, iar algele 'wakame' pot înlocui laptele deoarece conțin de 13 ori mai mult calciu.
4. Ciupercile
Datorită polizaharidelor pe care le conțin, stimulează sistemul imunitar ducând la creșterea de globule albe în sânge, ceea ce împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Pot, de asemenea, să reducă până la 50 % riscul de cancer de stomac și să scadă nivelul de estrogeni asociat cu tumorile hormono-dependente, cum ar fi cancerul de sân.
Bonus: sunt bogate în proteine și sărace în calorii.
Sfat: pentru a profita de aceste proprietăți ale ciupercilor este suficient să consumați 100 grame pe zi.
5. Alunele, migdalele, nucile
Sunt foarte bogate în acizi omega 3, sunt benefice pentru creier, artere și inimă. Ca urmare a mai multor studii efectuate s-a dovedit că un pumn de nuci, pe zi, ar reduce cu aproximativ 30% riscul de boli cardiovasculare. Aceste alimente ajută și în acumularea depozitelor de seleniu, care încetinește îmbătrânirea pielii.
Bonus: sunt benefice sănătății părului.
Sursă: BZI.ro.