Top 5 oraşe din ţară unde se deschid cele mai multe birouri de afaceri
Suprafaţa de spaţii de birouri închiriată în afara Bucureştiului a crescut de peste patru ori anul trecut, la 23.128 metri pătraţi, Cluj-Napoca fiind pe primul loc după volumul tranzacţiilor, potrivit datelor Esop Consulting.
Chiriaşii, majoritatea din domeniul IT&C, au ales clădiri recent construite, precum United Business Center Tower şi Cluj Business Center în Cluj-Napoca, United Business Center în Iaşi, Centrul de Afaceri Sibiu (in Sibiu) şi Fructus Plaza, din Timişoara.
"Majoritatea companiilor ce au deschis în 2013 birouri în oraşele mari din ţară sunt din domeniul IT&C (57%), urmate de domeniile serviciilor profesionale şi serviciilor financiare, care cumulează aproximativ 20% din tranzacţii", a declarat, într-un comunicat, Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting.
În opinia sa, mărirea numărului şi volumului de tranzacţii încheiate în afara Capitalei se datorează pe de o parte limitărilor de personal cu care se confruntă companiile din domeniul IT&C în expansiunile lor pe piaţa din Bucureşti şi deopotrivă creşterii ofertei de spaţii de birouri de calitate în marile oraşe, care sunt totodată centre universitare dezvoltate, cu o bună pregătire a forţei de muncă, inclusiv pentru domeniul IT&C.
Anul trecut în Bucureşti au fost închiriate birouri totalizând 291.588 mp, iar Cluj-Napoca a fost cea mai căutată destinaţie din afara Capitalei, cu 9.609 mp.
În Iaşi au fost închiriaţi 5.020 mp de birouri, în Sibiu - 4.400 mp, în Timişoara - 3.989 mp, în Braşov - 180 mp şi în Tulcea - 100 mp.
Cea mai mare tranzacţie de birouri din afara Bucureştiului din 2013 a fost închirierea unui spaţiu de 5.220 mp în clădirea United Business Center Tower, din Cluj-Napoca, de către compania IT&C Endava.
Acest lucru a dus şi la schimbarea clasamentului în topul oraşelor din ţară la închirierea de birouri. Astfel, dacă la sfârşitul trimestrul trei pe primul loc se afla oraşul Iaşi, pe doi Sibiu şi pe locul trei Cluj-Napoca, la sfârşitul anului pe primul loc a trecut Cluj-Napoca.
"De remarcat faptul că anul 2013 a evidenţiat un ritm de tranzacţionare mai accentuat în Cluj-Napoca, un centru universitar cu tradiţie în România, iar în rest s-a realizat o distribuţie relativ echilibrată a tranzacţiilor între celelalte trei mari oraşe aflate în competiţie- Iaşi, Sibiu şi Timişoara, unde s-au înregistrat închirieri totale cuprinse între 3.900 şi 5.000 mp", a adăugat Petrescu.