Top 5 controale anuale obligatorii
În fiecare an, aveţi nevoie de câteva controale obligatorii. Unele, nu sunt decontate de casa de asigurări, dar toţi banii pe care îi investiţi în dvs. merită. Iată un top al controalelor obligatorii în 12 luni de zile. Toate pot descoperi în stadii incipiente boli grave care nu dau simptome. Cu alte cuvinte, vă pot salva viaţa!
1. Pentru orice femeie, un consult ginecologic pe an este obligatoriu. In cadrul acestuia, sunt necesare testul Babes Papanicolau, o ecografie a aparatului genital si o ecografie a sanilor. Vizita la medicul ginecolog se face dupa terminarea menstruatiei. Testul Babes Papanicolau nu da vreun diagnostic, dar va include sau nu intr-o categorie de risc in ceea ce priveste cancerul de col uterin, a doua cauza de mortalitate prin cancer in randul femeilor, scrie www.csid.ro.
Si ecografia sanilor poate depista cele mai mici tumori maligne, astfel incat sa beneficiati de tratament cu rezultate optime. Sansa de recuperare totala a unei femei descoperite cu cancer mamar in stadiul 1 este de peste 85%. Cancerul de san se afla pe primul loc in privinta incidentei in randul reprezentantelor sexului frumos. Avantajul acestor examene este ca se pot efectua de catre acelasi specialist, cu o singura programare. Aceste examinari se fac anual, o data cu debutul vietii sexuale.
2. Pielea nu este doar organul care trebuie sa fie perfect ca sa aratati bine. O vizita la medicul dermatolog se face o data pe an, iar in aceasta trebuie inclusa o examinare cu dermatoscopul a tuturor alunitelor de pe corp. Cancerul de piele, melanomul, are cea mai rapida dezvoltare dintre toate tipurile de cancer cunoscute. Statisticile arata ca, zilnic, o femeie cu varsta intre 20 si 29 de ani este diagnosticata cu cancer de piele. Melanomul este mai frecvent intalnit la aceasta categorie de varsta decat cancerul mamar.
3. Dupa 40 de ani, ecografia Doppler, un mod de investigare a aparatului cardiovascular, e necesara si ea o data pe an, dar la recomandarea unui medic de familie, care sa precizeze vasele care necesita vizualizarea. Se face cel mai des la nivelul inimii, la gat si la nivelul picioarelor. E utila in conditiile in care mortalitatea prin boli cardiovasculare se afla pe primul loc in Romania. In tara noastra, 40 din 100 de persoane investigate sufera de boli cardiovasculare.
4. Tot o data pe an sunt indicate testele uzuale de sange. In cadrul acestor teste uzuale, specialistii va recomanda sa includeti si analizele pentru depistarea hepatitei B si C, chiar daca nu sunt decontate de casa de asigurari. Aceste tipuri de hepatita evolueaza fara semne si de cele mai multe ori sunt descoperite cand boala se afla in faza cronica si poate genera complicatii severe de tipul cirozei sau al cancerului de ficat. Hepatita B spre exemplu este de 100 de ori mai contagioasa decat HIV, iar virusul poate supravietui inclusiv in afara corpului pana la 2 saptamani.
5. Si o ecografie totala de abdomen e indicata o data pe an. In felul acesta, specialistul in imagistica poate evalua starea si structura fiecarui organ din abdomen, cu exceptia stomacului. Daca tot sunteti la specialistul in imagistica e recomandata si o ecografie a tiroidei.