Tony Poptamaș avea tatăl în azilul din Mureș - A fost preluat de un echipaj SMURD, în urma controlului
Tony Poptămaș a făcut declarații șocante după ce autoritățile au descoperit azilul groazei din Mureș. Cântărețul a mărturisit că tatăl său era internat în centru și că nu avea niciun motiv să creadă că nu era tratat bine.
Artistul în vârstă de 54 de ani, stabilit în Norvegia, avea și un testimonial pe site-ul centrului unde lăuda serviciile și mărturisea că și tatăl său era de acord cu condițiile din centru.
Lucrurile, însă, s-au schimbat brusc, după ce tatăl său a fost preluat de un echipaj SMURD, în urma controlului.
Bărbatul a declarat că tatăl său se simte bine acum și că ia insulină, dar că fișa medicală nu a fost încă livrată de centru.
Azilul groazei din Mureș, controlat de trei ori în două săptămâni
Inspectorii statului au controlat de trei ori în ultimele două săptămâni azilul din Mureş, Căsuţa Lu’ Min, acolo unde mai mulți oameni cu dizabilități erau ținuți la subsol în condiții inumane, însă nu au constatat nimic în neregulă.
Azilul groazei din Mureș fusese controlat de trei ori în două săptămâni. Controalele statului au avut loc pe 14, 20 și 26 iulie.
Întrebată de ce nu au văzut inspectorii statului abuzurile, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că aceasta a fost prima întrebare care le-a pus-o funcționarilor statului responsabili de control, iar răspunsul este incredibil.
„Au spus că au inspectat doar partea supraterană, deci partea de clădire la suprafaţă, clădirea centrului şi nu şi subsolul şi dependinţele acestei clădiri”, a declarat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a precizat că a transmis o circulară „tuturor agenţiilor de prestaţie şi asistenţă socială, tuturor inspectorilor sociali, prin care le solicităm în mod ferm să fie verificate toate dependinţele, subsolurile, podurile, absolut tot ce ţine de un centru rezidenţial”.
CRJ a mers în vizită inopinată pe 27 iulie
Centrul de Resurse Juridice a anunțat că a efectuat o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’ Min din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.
Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).
Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale.