MENIU

Tolontan, despre cazul Ridzi: Justiția nu sancționează cu 5 ani de închisoare pentru incompetență

Redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan, a declarat, luni seară, la Prime Time News, în contexul sentinței definitive date, de instanța supremă, în cazul Monicăi Iacob Ridzi, că "justiția nu sancționează cu cinci ani de închisoare pe cineva pentru incompetență", subliniind că a fost vorba, în acest caz, "despre corupție și despre hoție". Tolontan a ținut să precizeze că indiferent despre cine este vorba, "decizia instanței este sacră".

"Nu am dorit să vorbesc mult astăzi, pentru că a vorbit justiția pentru fiecare dintre noi. Asta socotim noi la Gazeta Sporturilor. Pentru fiecare cetățean roman, nu doar pentru jurnaliștii care s-au ocupat de caz. Dacă ascultăm ce a spus justiția, noi auzim următorul lucru: în 2009, trei televiziuni ProTV, Antena 3 și Realitatea TV i-au vândut știri Monicăi Iacob Ridzi pe bani publici. Urmarea este astăzi, când 11 oameni au fost declarați vinovați, dintre care doi, inclusiv ministrul de atunci, Monica Iacob Ridzi, merg la închisoare. Nu ar fi rău să se gândească și cei care au vândut atunci știri, nu acuz reporterii sau prezentatorii, ci pur și simplu cei care au făcut acest lucru, unde s-a ajuns. Pentru că au vândut știri, adică au vândut încrederea oamenilor care se uită la ei. Nu vreau să vă supărați, e tot ce am vrut să declar, în momentul acesta, față de acest caz, despre care noi am scris încă de acum șase ani de zile", a declarat Cătălin Tolontan.

Întrebat dacă consideră că, în acest context, a fost vorba de incompetență din partea Monicăi Iacob Ridzi sau a fost rea-voință, de la bun început, Tolontan a afirmat:

"A vorbit justiția despre asta și justiția nu sancționează cu cinci ani de închisoare pe cineva pentru incompetență, câtă vreme consecința acestei incompetențe nu a fost criminală sau nu a stârnit un dezastru. Justiția a hotărât că aici a fost vorba despre corupție și despre hoție și, cât timp justiția hotărâște asta, indiferent că este vorba de Ridzi, de Voiculescu, de Udrea, cred că decizia istanței, în cazul Udrea, nu există, dar zic așa, decizia instanței mi se pare sacră", a subliniat redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

Pe de altă parte, întrebat dacă se referea la contracte, când vorbea de vânzarea de știri, și cum ar fi fost făcută această vânzare, Cătălin Tolontan a răspuns:

"Pe contracte, evident. De șase ani încercăm să ne lămurim. Mă întrebați acum cum mă întreba Ridzi în 2009, tot la Realitatea. Eu nu spun că Realitatea sau Antena 3 sau ProTV au ocultat subiectul. Ei le-au relatat, jurnaliștii și-au făcut treaba. Și ea mă întreba acum șase ani 'dar cum probați?'. Prin contracte. În contracte scrie că se vindeau știrile și se puneau orele la care trebuie vândute știrile, cu operațiunea 2 Mai. În interval de câteva zile doar, conform monotorizărilor, s-au vândut 300 de știri. De 300 de ori a fost promovat, relatat numele Monicăi Iacob Ridzi, în zilele respective și în vreo 20 la sută din cazuri, în știrile video, inclusiv numele Elenei Băsescu. Deci așa au vândut televiziunile știri, pe contracte", a conchis Cătălin Tolontan.