MENIU

TOLONTAN, REACȚIE după MASACRU de la sediul Charlie Hebdo

Jurnalistul CĂTĂLIN TOLONTAN a vorbit în direct prin telefon la REALITATEA TV, despre libertatea presei de exprimare, în contextul în care miercuri au fost ucise 12 persoane la sediul redacției săptămânalului Charlie Hebdo, după publicarea caricaturilor cu Mahomed.

"Sunt doua discutii aici si prima ar fi ca oricine are dreptul sa fie ofensat de ceva ce scriu sau desenez, dar nu cred ca ofensa lui trebuie sa-mi modifice mie ideile sau stilul de viata, asta apropo de ce s-a spus si in Romania, nu judec pe nimeni, ei au provocat ca nu au tinut cont de avertismente. Nu au primit avertismente ci incendieri pur si simplu si intr-un fel au intins coarda prea mult si ca si-au meritat soarta. Nu cred ca libertatea de exprimare se opreste acolo unde incepe capacitatea altcuiva de a fi ofensat.
Pe de alta parte, observ si in Romania multe voci care sustin ca acesti musulmani de vreme ce vin in orasele noastre si in tarile noastre, ia sa respecte intru totul regulile noaste. Aceasta nu este o cultura a diferentei! Diferenta nu inseamna toleranta, nu inseamna sa tolerezi pe cineva pentru ca nu ai incotro sau ca strangi din dinti ca sa treaca un moment dificil pentru tine. Toleranta inseamna sa intelegi ca omul acela este diferit ca se imbraca diferit.", a spus TOLONTAN.

Conduita presei noastre


"Nu cred ca exista o norma si exista optiuni diferite ale publicatiilor si asa cum se stie, problemele presei continua si presa nu va muri, daca va muri in sensul de prelucrare profesionista si onesta a informatiei pentru ca va fi incendiata sau impuscata, ea va muri in mana cu legea contabilitatii in cele mai multe dintre tarile Europei si sunt probleme foarte clare peste tot, in momentele astea in care vorbim de libertatea presei poate ca nu ar fi rau sa incurajam presa si altfel, poate sa ne punem banii ca societati, acolo unde ne punem sufletul si indignarea in momentele astea", a mai spus TOLONTAN. 

 Charlie Hebdo, atacat în mod repetat, pentru publicarea caricaturilor cu Mahomed

Sediul săptămânalului francez satiric Charlie Hebdo a fost distrus parţial în noiembrie 2011 de un incendiu premeditat. A fost cel mai probabil o răzbunare după ce redacţia l-a numit pe profetul Mahomed "redactor-şef" pentru numărul următor şi a publicat caricaturi cu acesta.

Birourile şi echipamentele redacţiei au fost distruse, a declarat un oficial al ziarului. Totodată, site-ul revistei a fost atacat de hackeri care au postat mesaje în engleză şi turcă în care atacau publicaţia.

Ediţia de la momentul respectiv a publicaţiei îl avea pe copertă pe profetul Mahomed, care spunea: "100 de lovituri de bici, dacă nu muriţi de râs". Ediţia ziarului a fost numită Charia Hebdo, un joc de cuvinte care face referire la legea islamică, Sharia.

În paginile revistei, profetul Mahomed scria chiar şi un editorial. Mai apăreau şi alte caricaturi, printre care una în care profetul are un nas roşu de clovn.



Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un "atentat terorist". Aproximativ 3.000 de agenţi ai serviciilor de securitate au fost mobilizaţi pentru misiuni de ordine publică şi pentru căutarea autorilor atentatului de la redacţia revistei.

În 2007, publicaţia Charlie Hebdo a publicat 12 caricaturi controversate cu profetul Mahomed, preluate dintr-un ziar danez.

Ulterior, publicaţia franceză a fost dată în judecată pentru incitare la rasism de două grupuri islamice din Franţa, însă a fost achitată de o instanţă din Paris.

La momentul respectiv, Stéphane Charbonnier a declarat că publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed nu a fost un act provocator, ci un simbol pentru libertatea de exprimare.

El a mai spus că publicaţia pe care o conduce nu se va opri să critice atunci când consideră că acest lucru este necesar.

În anii 2011 şi 2012, săptămânalul Charlie Hebdo a continuat să publice caricaturi cu profetul Mahomed.

"Mahomed nu este sacru pentru mine. Nu îi condamn pe musulmani că nu râd când văd desenele noastre. Trăiesc sub autoritatea legii franceze. Nu trăiesc după Coran", declara, în 2012, Stéphane Charbonnier.

El mai spunea atunci că acele caricaturi publicate în Charlie Hebdo ar putea şoca doar acele persoane care "doresc să fie şocate".

De asemenea, Stéphane Charbonnier mai spunea la un moment dat că politica editorială a Charlie Hebdo reflectă "toate elementele pluralismului de stânga", chiar şi subiectele mai sensibil de abordat.

Stéphane Charbonnier s-a născut pe 21 august 1967. El a murit miercuri, la vârsta de 47 de ani, după ce a fost grav rănit în atacul terorist de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, conform presei franceze.

Publicaţia Charlie Hebdo a fost lansată în 1969 şi a avut o apariţie neîntreruptă până în 1981. Ulterior apariţia a fost suspendată, iar, în decembrie 1982, a mai apărut un număr al acesteia. În 1992, Charlie Hebdo a reînceput să apară cu regularitate, fiind editată de Stéphane Charbonnier. Predecesorii acestuia în funcţia de director al Charlie Hebdo au fost François Cavanna (în perioada 1969 - 1981) şi Philippe Val (din 1992 până în 2009), conform enciclopediei online Wikipedia.



Mai multe articole despre:
Cătălin Tolontan charlie hebdo