Toleranță zero la nereguli, pe piața lemnului: 33 de posibile abateri, raportate autorităților
Holzindustrie Schweighofer, companie ce se ocupă cu prelucrarea lemnului, a identificat, în perioada noiembrie 2016 - aprilie 2017, 33 de posibile nereguli în privința achizițiilor, pe care le-a raportat autorităților. În urma verificărilor, compania a exclus doi furnizori din lanțul de aprovizionare cu materie primă.
"Holzindustrie Schweighofer are o politică de toleranță zero privind încălcarea politicii de achiziții, disponibilă public pe website-ul companiei. Orice informație despre posibile nereguli în lanțul de aprovizionare este analizată scrupulos și fiecare caz este studiat în detaliu. Compania colaborează permanent cu autoritățile, punându-le la dispoziție toate detaliile necesare clarificării acestor situații. În urma celor 33 de verificări menționate, două societăți comerciale care au încălcat criteriile stricte impuse de Holzindustrie Schweighofer au fost excluse din lanțul de aprovizionare", se arată într-un comunicat al companiei.
Reprezentanții grupului susțin că Holzindustrie Schweighofer și-a luat angajamentul să lupte împotriva fenomenului tăierilor ilegale și să se asigure că procesul de achiziție a lemnului este conform legislației și normelor în vigoare.
În acest scop, compania are un dialog constructiv cu ONG-urile de mediu, o comunicare transparentă cu părțile interesate și un sistem complex de control al lanțului de aprovizionare. Sistemul include și monitorizarea mass-media pentru a identifica posibile nereguli privind proveniența lemnului.
„În luna ianuarie, am prezentat public un plan complex de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România. Una dintre componentele cheie a acestui plan este analiza imediată a tuturor neregulilor posibile care pot afecta lanțul nostru de aprovizionare, inclusiv a acelora despre care aflăm prin monitorizarea mass-media. Ca urmare a acestor principii, am luat decizia de a înceta imediat colaborarea cu doi furnizori care nu se încadrează în standardele noastre”, a precizat Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer România.
Totodată, compania austriacă a implementat un sistem de monitorizare prin GPS a transporturilor de lemn, denumit Timflow, pentru a se asigura că doar bușteni recoltați legal ajung la fabricile de cherestea.
Până acum, din lanțul de aprovizionare al companiei au fost excluși aproximativ/peste 80 de furnizori.