MENIU

Tocător de lemn sau de plastic? Care este cel mai bun pentru sănătatea ta

Cum dezinfectezi corect tocătorul

În bucataria parintilor si a bunicilor nostri nu au existat tocatoarele din plastic, insa astazi, ele au invadat locuintele. Dusi in eroare de eticheta potrivit careia un astfel de produs este perfect plan si te protejeaza impotriva bacteriilor si a altor organisme microscopice cu potential patogen, multi folosesc un tocator de plastic.

Ideea conform careia tocatorul din lemn, prin aspectul poros, sunt o gazda proprice pentru organisme precum salmonella, E.Coli, listeria care se ascund in porii din lemn asteptand alte alimente pe care sa le contamineze si cauzand astfel toxiifectii alimentare, era foarte vehiculata intr-o perioada. Mai mult decat atat, in SUA, oficiali din Departamentul de Sanatate recomandau, la un moment dat,  populatiei sa evite fundurile din lemn din motivele expuse mai sus, scrie BZI.ro.

Insa, un studiu efectuat in 1993 de un grup de microbiologi de la Universitatea din Wisconsin a desfiintat mitul potrivit caruia tocatorul de plastic protejeaza de contaminarea cu bacterii.

Cum a decurs experimentul

Expertii au contaminat in mod intentionat un tocator de plastic si unul de lemn cu toate tipurile de bacterii care cauzeaza toxiinfectii alimentare. Apoi le-au verificat periodic, fara a le atinge sau a le curata. Toate bacteriile de pe tocatoarele din lemn au murit in 3 minute, spre deosebire de bacteriile de pe cele din plastic, care nu doar ca nu au murit, dar s-au si inmultit peste noapte.

Explicatia fenomenului

Concluzia la care au ajuns cercetatorii este ca lemnul pare a avea un sistem propriu de protejare impotriva bacteriilor, omorandu-le. In cazul acestor tipuri de funduri, bacteriile si germenii parasesc suprafata si se infiltreaza in interiorul lemnului, unde sunt ucise sub actiunea capilara a lemnului uscat.

Alte concluzii

Cercetatorii au mai descoperit ca un detergent obisnuit de vase poate curata tocatorul din plastic foarte bine, eliminand toate bacteriile, doar atat timp cat pe acesta nu exista zgarieturi sau taieturi in care germenii sa se ascunda.

Mai multe articole despre:
lemn bacterii fund plastic tocător