MENIU

Toate localitățile încalcă această lege! Raluca Turcan, semnal de alarmă privind lipsa asistenților sociali

Raluca Turcan a declarat, miercuri, că legea privind angajarea unui asistent social la 300 de locuitori nu este respectată în nicio localitate din țară. Ministrul Muncii a vorbit și despre situația în care se află mulți români vulnerabili. 

Turcan a precizat, în cadrul unei dezbateri organizate de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, că în țara noastră lipsesc oameni specializați în domeniul asistenței sociale. 
”România duce lipsă de oameni specializaţi pe partea de asistenţă socială. În urma campaniei noastre (privind beneficiarii de ajutor social - n.red.), am avut un şoc să constat cu cine vrem noi să facem asistenţă socială în România. Am constatat că în nicio localitate, deci în niciun UAT din România, nu este respectat articolul de lege în baza căruia trebuie să ai un asistent social la 300 de locuitori. În niciuna din România, şi avem o lege în vigoare”, a spus Turcan.

Potrivit ministrului, doar aproximativ o treime din asistenţii sociali angajaţi de unităţile administrativ-teritoriale au studii superioare în domeniu.
”De asemenea, dintre asistenţii sociali, 80% au studii superioare, 20% nu au, dar mult mai puţini, cred că aproximativ 30%, aveau studii de asistenţă socială. Deci au studii superioare, dar nu au studii de asistenţă socială. Inclusiv această parte de educaţie şi de formare trebuie să ne preocupe şi privesc cu încredere spre programul operaţional de ocupare şi incluziune şi demnitate - sunt trei componente, în cadrul a două programe operaţionale, pe care noi vom putea să le folosim eficient, cu cap şi în sprijinul celor care au nevoie”, a mai anunțat Turcan. 

Cei mai vulnerabili dintre beneficiarii de ajutor social sunt bătrânii cu dizabilităţi şi familiile cu mai mulţi copii.
”La începutul mandatului, pentru a radiografia profilul persoanelor vulnerabile în România, am demarat o campanie pe beneficiarii de ajutor social. 
Scopul a fost să facem o radiografie curată a celor care sunt în cea mai severă dependenţă faţă de stat, beneficiarii de ajutor social, dar în acelaşi timp unii din ei şi cu potenţial de a ieşi din starea de dependenţă. Rezultatele acestei campanii ne-au arătat că cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, dintre aceştia cei cu dizabilităţi la limita extremă (a dependenţei, n.red.). De asemenea, sunt vulnerabile familiile monoparentale cu mulţi copii, familiile biparentale cu mai mulţi copii. În acelaşi timp, cei mai expuşi sunt în general cei fără educaţie, iar cei fără educaţie şi dependenţi de stat ajung şi la vârsta de 65 de ani fără alte forme de venit şi tot dependenţi de stat, eventual cu boli, pentru că asta aduce viaţa”, a precizat Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că asistenţa socială eficientă trebuie realizată în parteneriat între autorităţile centrale, cele locale şi ONG-uri.
”Acest profil demonstrează încă o dată că asistenţa socială integrată, ţintită pe tipuri de vulnerabilităţi, în parteneriat central-local-ONG-uri, reprezintă de fapt soluţia şi dacă noi o să aşteptăm în permanenţă ca statul să vină să-i ajute pe toţi, la fel de eficient, pierdem, suntem pe o cale greşită. Statul trebuie să-şi caute parteneri şi să vină cu servicii sociale integrate, de consiliere educaţională, servicii medicale, servicii la domiciliu, consiliere psihologică, astfel încât oamenii să primească şi impuls să iasă, dacă pot, din starea de dependenţă faţă de stat şi să intre pe piaţa muncii, aşa cum am obţinut rezultate - 10% au primit repartiţii pentru a intra pe piaţa muncii - iar cei care sunt în nevoie să primească un sprijin mult mai consistent”, a explicat Turcan. 

Măsura privind subvenţionarea a jumătate din salariul persoanelor cu dizabilităţi nu şi-a atins scopul de creştere a angajării acestui segment, a mai spus ministrul. 

”Pe partea de persoane cu dizabilităţi, am militat şi în calitatea mea de vicepremier pentru ca cei care pot să lucreze să primească un sprijin, astfel încât să-şi găsească un loc de muncă şi să aibă o ocupare, pentru că ocuparea aduce ulterior venituri sigure pe parcursul vieţii. Însă nu a fost cea mai eficientă măsură, dacă mă uit la cifre, şi atunci astăzi, aici, vreau să vă întreb de ce credeţi că măsurile de sprijin pentru angajatori nu şi-au atins atât de bine scopul? Pentru că 50% din salariul unei persoane cu dizabilităţi care se angajează ar trebui să reprezinte o mână de ajutor serioasă pe care statul o dă pentru a integra pe piaţa muncii persoanele cu dizabilităţi”, a adăugat Turcan, potrivit Agerpres.