MENIU

Tudorel Toader, evaluat în Parlament: "Dacă nu îţi îndeplineşti misiunea, te duci acasă"

Tudorel Toader

La o zi după autoevaluare, activitatea ministrului Justiției este evaluată de opoziție! Motiv pentru Tudorel Toder să-și atace adversarii politici, dar și pe cei din coaliție. De asemenea, ministrul Justiției a susținut că dacă se va decide remanierea lui, va duce mandatul până va apărea decizia în Monitorul Oficial.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, marţi seară, că, dacă se va decide remanierea sa, va respecta decizia şi va îndeplini atribuţiile până când va apărea în Monitorul Oficial numele următorului ministru al Justiţiei. Întrebat despre afirmaţia lui Florin Iordache potrivit căreia, în PSD, dacă ai greşit ”demisionezi sau eşti remaniat”, Toader a spus: ”A zis că la dânşii în partid – îs mai mulţi acolo, nu e numai el”.

”După părerea mea, moţiunea de astăzi a fost un exerciţiu politic, a avut un evident caracter politic. Multe dintre informaţiile cuprinse acolo nu erau documentate”, a declarat,marţi seară, Tudorel Toader, la finalul dezbaterii moţiunii ”Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”, iniţiată de PNL şi USR.

Întrebat despre declaraţia lui Florin Iordache, potrivit căreia, în PSD, dacă ai greşit ”demisionezi sau eşti remaniat”, Toader a spus: ”A zis că la noi în partid există... adică la dânşii în partid, dar sunt mai mulţi acolo. Îs mai mulţi, nu e numai el. S-au făcut doi ani de când sunt ministru. Este o experienţă interesantă, am valorificat cunoştinţele pe care le-am dobândit ca judecător constituţional, am îndeplinit obligaţiile de ministru cu bună credinţă”.

Întrebat despre remaniere, Toader a afirmat că-şi va face treaba până în ultima zi de mandat.

”Am mai declarat şi nu este nimic nou. Dacă se va hotărî remanierea mea, vom respecta decizia luată, urmând procedurile legale şi îmi voi îndeplini obligaţia până în ultimul minut când apare în Monitorul Oficial numele următorului ministru al Justiţiei care trebuie să vină la minister, să facem o procedură de predare-primire documente, până la sigiliu”, a mai spus ministrul Justiţiei.

De asemenea, întrebat despre demisie, Toader a spus: ”Dacă nu ai capacitatea să îţi îndeplineşti misiunea pe care o ai, te duci acasă. Trebuie să faci distincţie între competenţele legale pe care le ai de îndeplinit, să ai puterea să ţi le îndeplineşti şi atâta tot”.

Deputatul PSD Florin Iordache l-a criticat, marţi, în plenul Camerei, pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cerându-i să spună când dă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale şi pentru revizuirea sentinţelor date de completurile de 5 judecători şi a precizat că, în PSD, atunci când ai greşit demisionezi sau eşti remaniat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterile pe moțiunea simplă în care opoziția îi cere demisia, că are convingerea că toți cei prezenți, inclusiv cei din PSD, cunosc „realitatea” despre activitatea sa.

„Nu imi permit sa calific continutul afirmatiilor. Imi pare rau sa spun, dar motiunea are, in lectura mea, continutul unei declaratii politice. La adapostul libertatii de exprimare s-au facut multe afirmatii. Am convingerea că dvs, cei prezenti, indiferent din stanga sau din dreapta salii, din stanga sau din dreapta esichierului politic, cunoasteti realitatea (...) Imi asum tot ce am facut si nu imi asum ceea ce altii au facut sau fac in domeniul justitiei”, a spus Tudorel Toader.

El a adăugat că „realitatea” este cea din raportul său de activitate pentru cei doi ani de mandat de ministru al Justiției, raport pe care l-a dat ieri publicității.

El s-a adresat apoi liberalilor:

„Nu trebuie sa ajungem in situatia in care sa aparam cetateanul de justitie. Nu va doresc sa fiti victima unui comportament abuziv. Justitia trebuie sa slujeasca cetateanul si cetateanul nu trebuie sa aiba temeri fata de infaptuirea justitiei”.

Toader:"Este necesară modificarea Cosntituției, dar nu există majoritatea necesară în Parlament"

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterile pe moțiunea simplă prin care opoziția îi cere demisia, că are „convingerea” că este nevoie de modificarea Constituției, însă nu crede că în acest moment există majoritatea necesară în Parlament pentru acest lucru.

„Comisia de la Venetia ne recomanda sa revizuim Constitutia. Pai procesul nu este unul facil, noi avem o Constitutiei din categoria celor semi-rigide, greu de revizuit, eu nu cred ca Parlamentul in structura actuala poate sa ajunga la trei patrimi sa revizuiasca Constitutia. Ce sa spunem noi? Nu putem revizui maine Constitutia. In 1991, la adoptarea Constitutiei, Romania a fost unul din primele state care s-a adresat Comisiei de la Venetia si comisia a avizat proiectul. În 2003, la revizuirea Constituției, ne-am adresat Comisiei de la Venetia. Ce vreau sa spun, legea este perfectibila. Constitutia, avizata la adoptare si revizuire de Comisia de la Venetia, azi ce ne spune Comisia de la Venetia, dupa 15 ani ne spune că ar fi bine să revizuim Constituția. Personal, ca fost judecator, daca ma gandesc numai la deciziile interpretative, am convingerea ca sub anumite aspecte Constitutia trebuie revizuita”, a declarat Tudorel Toader.

Toader, despre Secţia specială: Să nu îmi cereţi mie să îmi asum faptele altora

Tudorel Toader, a declarat marţi că Secţia specială pentru investigarea magistraţilor a fost înfiinţată prin modificarea în Parlament a legilor Justiţiei, iar ordonanţa de urgenţă privind această structură a fost adoptată pentru operaţionalizarea acesteia.

"Secţia specială de investigare a infracţiunilor din Justiţie - aţi insistat foarte mult şi, dacă vreţi, luând în continuare poziţia dumneavoastră de Opoziţie, v-o înţeleg. Secţia a fost înfiinţată prin legile de modificare a legilor Justiţiei şi înfiinţarea Secţiei a fost criticată la CCR şi CCR - sunt convins că ştiţi - a spus că înfiinţarea Secţiei nu numai că nu afectează independenţa magistraţilor, ba dimpotrivă este o garanţie asupra faptului că asupra judecătorilor nu se fac presiuni în forme diferite, de natură să le încalce independenţa. Prin urmare, câtă vreme opera este a legiuitorului de înfiinţare, constituţionalitatea este validată de către CCR, sigur îmi cereţi mie să iau măsuri pentru desfiinţarea respectivei secţii. (...) Să nu-mi cereţi mie să-mi asum faptele altora! Nu vă voi cere dumneavoastră să mă derobez de ceea ce am făcut sau ceea ce nu am făcut eu", a spus Tudorel Toader, la dezbaterile din Camera Deputaţilor privind moţiunea simplă împotriva sa, depusă de PNL şi USR.

Ministrul a precizat că ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată a vizat operaţionalizarea acestei secţii speciale, nu înfiinţarea acesteia. Tudorel Toader a menţionat că această ordonanţă se află în controlul de constituţionalitate.

"Vom da curs soluţiei legislative pe care o vor adopta judecătorii constituţionali", a completat ministrul Justiţiei. 

Deputații dezbat astăzi moțiunea simplă depusă de PNL și USR pe numele lui Tudorel Toader. Principalul reproș este adoptarea Ordonanței 7, care a scos magistrații în stradă.

Ministrul înoată însă în ape tulburi! Liviu Dragnea i-a transmis un avertisment, lăsând să se înțeleagă că unii pesediști ar putea vota împotriva sa. 

În acest timp, guvernul a decis că merge înainte cu legile justiţiei! 

Tudorel Toader se ”auto-ievaluează”: ”Am încercat să realizăm o radiografie a sistemului judiciar” 

Deși Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pentru proiectul făcut public în urmă cu o zi, premierul Viorica Dăncilă a anunțat adoptarea noii ordonanțe ce modifică Ordonanţa de urgenţă cu numărul 7.

În urmă cu puțin timp și ministrul Justiției a ieșit că confirme acest lucru. Şi asta, în ciuda faptului că mii de magistrați, cărora li s-au adăugat alte mii de români obişnuiţi, au cerut abrogarea actului normativ, Toader se face că plouă și vorbește insistent despre salariile IT-istilor din sistem. 

Proiectul de modificare a OUG 7, aviz negativ de la CSM. Augustin Lazăr, un nou atac

Înaintea votului din CSM, procurorul general Augustin Lazăr a lansat un nou atac la adresa noilor modificări aduse OUG 7.

Lazăr consideră că este o cosmetizare care nu poate ascunde adevăratele intenţii ale guvernanţilor, timorarea Justiţiei şi menţinerea unei stări de nesiguranţă. 

Mai multe articole despre:
tudorel toader