MENIU

Toader face drepți în fața lui Dragnea: Probele obținute cu ajutorul SRI, motiv de revizuire

Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader, aruncă bomba și propune o formă de "amnistie mascată" pentru toți politicienii corupți care au primit sentințele în baza unor probe obținute cu ajutorul SRI, în baza protocoalelor și a OUG 6/2016.

Secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Mariana Moţ le-a propus marți aleșilor în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, un nou temei de revizuire a sentinţelor - direct legat de protocoalele dintre SRI și Parchetul general.

Ministerul Justiţiei propune, concret, introducerea în Codul de procedură penală a unui nou temei de revizuire a hotărârilor judecătoreşti care s-au întemeiat pe probele obţinute în temeiul OUG 6/2016.

"Propunem introducerea unui nou temei de revizuire, după litera f) a art. 453 sau dacă veţi aprecia că actualele temeiuri de revizuire existente deja în Codul de procedură civilă pot fi acoperitoare pentru situaţia în care probele au fost obţinute în modalitatea stabilită de OUG 6. Noi am propus un nou temei de revizuire - acela după litera f) de la art. 453 alin.1, introducerea unei litere g), care să facă referire directă la hotărârile care s-au întemeiat pe probele obţinute în temeiul OUG 6'', a explicat Mariana Moţ.

Ce efecte va avea respingerea OUG 6 în Parlament

Emisarul lui Tudorel Toader a prezentat și posibilele efecte în eventualitatea respingerii OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere.

"Am adus în formă scrisă o notă cu posibilele efecte ale adoptării unei legi de respingere a OUG 6, trecând prin toate actele normative care au fost modificate de OUG 6. Am formulat mai multe observaţii punctuale pentru situaţia în care va fi adoptată o lege de respingere a Ordonanţei, opinând noi că în situaţia în care vor fi eliminate din ordonanţă ar fi necesare unele texte care să acopere un posibil vid legislativ în situaţia respectivă", a precizat Mariana Moţ, la dezbaterile asupra OUG 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.

Ea a arătat că, în eventualitatea respingerii de către Parlament a OUG 6/2016, se iau în considerare efecte asupra mai multor texte de legi, printre care Codul de procedură penală, Legea 304 privind organizarea judiciară, din punctul de vedere al personalului detaşat la Ministerul Public şi la alte direcţii specializate DIICOT şi DNA, Legea privind înfiinţarea şi organizarea DIICOT, precum şi Legea 14/1992 privind SRI.

Aceasta a adăugat că vor fi şi posibile efecte cu privire la protocoalele de cooperare încheiate în baza art. IV din OUG 6, care vizează modificarea Legii 14/1992 şi care a constituit temei legal pentru încheierea protocoalelor de colaborare.

"Am venit şi cu o formă, un draft de posibile texte pentru situaţia în care veţi adopta legea de respingere a OUG cu privire la art. IV din OUG 6, respectiv cu privire la soarta protocoalelor de cooperare încheiate în condiţiile OUG 6, dar şi cu privire la probele, mijloacele de probe, care au fost obţinute în aplicarea acestor protocoale de cooperare'', a mai spus Moţ.

Presiunile puse de Dragnea pe ministrul Justiției

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că neapartenența la partid nu este o piedică pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader, ci acțiunile sale sunt.

"Portofoliu Justiției e în cadrul portofoliilor pentru care PSD și-a asumat responsabilitatea. (...) Neapartenența la PSD nu e o piedică pentru domnul Toader, ci doar acțiunile", l-a avertizat Dragnea pe Toader.

Tot luni, Liviu Dragnea, a anunțat că l-a rugat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituțională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Anterior, întrebat de jurnaliști dacă Paul Stănescu şi Tudorel Toader vor fi remaniaţi, aşa cum a declarat vineri Gabriela Firea, Dragnea a spus că unii miniștri "fug de semnătură".

"Va fi o discuție serioasă și foarte dură, pentru că nu mai poate fi un ministru dacă nu știe să comunice. M-am săturat să fiu paratrăznet, nici nu e treaba mea. Sunt miniștri care fug de semnătură, care nu comunică ce fac. Nu mai pot rămâne acolo. Discuția va fi foarte sănătoasă și foarte adâncă. Sunt miniștri care nu semnează, nu-și asumă. Deleagă semnătura altcuiva iar unele acțiuni chiar le blochează. Funcționarii din ministere unii blochează că așa au ordin pe unitate, alții de frică", a declarat preşedintele PSD.

Mai multe articole despre:
protocoalele SRI oug 6 oug 6/2016